Vijesti 02.12.2021.

“PLAŠITE SE KOVIDA, A NE VAKCINE” Stručnjaci poslali jasnu poruku građanima

ČITANJE: 2 minute

Posljedice virusa korona po život i zdravlje su neuporedivo veće nego rizik od neželjenih efekata vakcine, odgovor je zdravstvene struke na famu koja se podigla oko vakcinacije protiv ove bolesti i jedna od glavnih poruka kampanje “Čuvam sebe, čuvam tebe” koju u Srpskoj provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo i UNICEF-om.

Cilj kampanje je da se promoviše vakcinacija koja je od izuzetne važnosti za cjelokupno stanovništvo u Srpskoj, piše Srpskainfo.

– Sposobnost virusa da izazove bolest je slabija ukoliko je osoba vakcinisana. Vakcinisanje velikog broja ljudi će omogućiti da steknemo kolektivni imunitet i povratak na način života prije pandemije – pojasnili su iz nadležnih institucija.

Oni su ponudili odgovore i na najčešće postavljana pitanja u javnosti: Da li su vakcine bezbjedne i kako su naučnici u kratkom roku uspjeli da proizvedu vakcine protiv korone?

– Vakcine su bezbjedne. Svaka registrovana vakcina je ispitana tokom više faza, prije nego što je odobrena za upotrebu. Reakcije koje se mogu pojaviti nastaju na osnovu imunološkog odgovora organizma i obično su blage i kratkotrajne, kao što je bol na mjestu uboda, povišena temperature ili malaksalost – preciziraju stručnjaci.

Podsjećaju da naučnici godinama rade na razvoju vakcina protiv virusa korona koji uzrokuju teže respiratorne sindrome.

Informacije i saznanja do kojih su došli tokom istraživanja, ubrzali su i razvoj vakcine protiv korona virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest kovid-19.

Velika dilema u vezi vakcinacije primjećena je i među trudnicama i dojiljama.

– Preporuka ginekologa je da se trudnice vakcinišu protiv COVID 19. Važno je da svi zajedno skinemo tu pogrešnu stigmu oko vakcinacije, jer se na taj način štiti zdravlje trudnica i porodilja. Dojilje takođe treba da se vakcinišu i to je preporuka na osnovu naučnih i stručnih saznanja – zaključili su iz Ministarstva zdravlja RS.

S obzirom da je trenutno aktuelna i vakcinacija stanovništva protiv gripa, iz Instituta preporučuju da se nаprаvi rаzmаk оd sedam dаnа izmеđu vаkcinа prоtiv virusa korona i prоtiv gripa.

U Srpskoj je do sada protiv korone potpuno vakcinisano 301.820 osoba, dok je treću dozu primilo 20.160 građana.

(N.S)