Plata direktora od 20.000 zadala udarac cijeloj industriji

Astronomska plata direktora jedne fabrike zadala je udarac kompletnoj industriji tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože u Srpskoj koja je zbog tog poteza ostala bez olakšica obezbijeđenih uredbom koju je Vlada RS povukla kada je saznala da su one zloupotrijebljene.

“Glas Srpske” saznaje da je direktor jednog obućarskog preduzeća u RS lani sebi isplatio mjesečnu platu od 20.000 maraka. Iako se vjeruje da to nije bio usamljen slučaj, on je predstavljao okidač da Vlada RS poveća osnovu za obračun doprinosa za zaposlene u ovom sektoru koji imaju platu veću od republičkog prosjeka koji je u prošloj godini iznosio 831 KM.

Time su povlastice koje je Vlada RS uvela s ciljem razvoja ove privredne grane otišle u nepovrat, što će preduzećima donijeti znatne troškove. Vlada je 2010. godine s ciljem jačanja sektora tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože donijela odluku da osnovica za doprinose za sve zaposlene u ovom sektoru iznosi 25 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu.

Vlada je stala ukraj zloupotrebama donošenjem novog Zakona o doprinosima RS, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

– Do januara ove godine osnovica za obračun doprinosa za sve zaposlene u oblasti tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože iznosila je 25 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu. Stupanjem na snagu Zakona o doprinosima za zaposlene u ovom sektoru, čija je plata manja od prosječne bruto plate za prethodnu godinu, osnovica doprinosa i dalje iznosi 25 odsto, dok se za zaposlene čija je plata jednaka prosječnoj ili veća, doprinosi plaćaju na ukupan prihod obveznika na koji se plaća porez na dohodak koji uključuje doprinose, odnosno na bruto platu – kazali su u Ministarstvu finansija RS.

U obrazloženju koje je pratilo novi Zakon o doprinosima navedeno je da je dolazilo do zloupotreba povlastica.

– U praksi je dolazilo do zloupotreba od strane menadžmenta i odgovornih lica uplatioca doprinosa jer su isplaćivali vrlo visoke plate na koje je plaćen doprinos prema umanjenoj osnovici. To nije bio cilj uvođenja umanjene osnovice – navedeno je obrazloženju uz Zakon o doprinosima RS.

Zanimljivo je da je zakon kojim su ukinute olakšice podržala i Unija udruženja poslodavaca RS.

– Iako nam ne idu u prilog, nismo se mogli boriti protiv novih pravila jer za to nismo imali nijednog argumenta. Pojedinci su nanijeli nesagledivu štetu savjesnim poslodavcima iz ove djelatnosti. Bilo bi fer i pošteno da kontrolni organi saopšte ko je zloupotrijebio povlastice Vlade RS. Sve redom ih treba navesti i iznose novca koji su sebi isplaćivali po umanjenim osnovicama. I ja sam čuo informaciju da je neko od poslodavaca sebi isplatio platu od 20.000 maraka – kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, koji je i na čelu Udruženja tekstila, kože i obuće.

Poslodavci koji nisu zloupotrebljavali povlastice ogorčeni su na svoje kolege koji su nesavjesno radili i imali velike apetite.

– Da nije bilo povlastica ova privredna grana bi propala i na desetine hiljada radnika ostalo bi bez posla. Zbog toga nadležni treba da saopšti ko su ti što su zloupotrijebili olakšice. Oni već odavno znaju ko su ti ljudi. Neka kažu javno ko je sebi isplaćivao po 20.000 i 50.000 maraka. Njih treba hapsiti – kazao je direktor banjalučke fabrike obuće “Bema” Marinko Umićević i dodao da nova pravila za obračun doprinosa neće ostaviti velike posljedice po njegovo preduzeće jer nema mnogo zaposlenih koji primaju prosječnu i veću platu od tog iznosa.

U fabrici obuće “Sanino” iz Dervente ističu da će ih nova pravila za obračun doprinosa godišnje koštati 500.000 KM.

– To će opteretiti naše poslovanje. Imamo mnogo rukovodilaca, poslovođa i radnika angažovanih na održavanju, koji primaju prosječnu ili veću platu. To će nam sada oduzeti mnogo novca. Taj novac moraćemo trošiti za isplatu doprinosa, a mogli smo ga uložiti u razvoj preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta  – kazao je direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

Kotorvaroška tvornica obuće “Sportek”, jedna od najvećih u ovom sektoru u RS, na osnovu ušteda koje je ostvarivala na osnovu olakšica prethodnih godina je isplaćivala premije radnicima u iznosu od 500 maraka godišnje. Prema nezvaničnim informacijama kada su povlastice ukinute menadžment je donio odluku da prepolovi premiju što je izazvalo nezadovljstvo radnika. Direktor “Sporteka” Miroslav Petrešin je rekao da zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da daje izjave.

Proizvodnja i zaposlenost

Prema statističkim pokazateljima u oblasti kože u 2017. godini zabilježen je rast proizvodnje od 9,9 odsto, a tekstila 0,8 odsto. Preduzeća iz oblasti industrije odjeće imala su pad proizvodnje od 2,6 odsto u 2017. godini.

– Sektor tekstila, kože i obuće je povećao broj zaposlenih za 3,9 odsto u odnosu na godinu ranije – navedeno je u informaciji Vlade RS o stanju u prerađivačkoj industriji za 2017. godinu.

(Glas Srpske)

Počela manifestacija “Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja”

U Banjaluci, u organizaciji “Nezavisnih novina”, počela je tradicionalna manifestacija “Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja 2018.” na kojoj po 16. put biramo “Ličnost godine”. Pored ličnosti 2018. godidine izabraćemo i novinara godine, dobitnika prestižne novinarske nagrade “Nikola Guzijan” te privrednika godine. “Nezavisne novine” će dodijeliti i nagradu za podvig godine, pod nazivom “Jelena Trikić”,

Čubrilović na čelu nove stranke Demokratski savez – DEMOS

Inicijativni odbor za osnivanje političke organizacije, kojim je predsjedavala šef Nezavisnog demokratskog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, predložio je da naziv nove stranke bude Demokratski savez – DEMOS i da njen predsjednik bude Nedeljko Čubrilović. Stevanovićeva je novinarima u Banjaluci nakon sjednice odbora rekla da će osnivačka skupština biti održana 22. decembra

(FOTO) Saobraćajni kolaps u Banjaluci

U Banjaluci vlada opšti saobraćajni kolaps. Kolona koja počinje u Mejdanu, završava u Budžaku. Proteže se skroz do Ramića. Prosječno je vozačima potrebno i duže od sata da pređu relacije za koje im inače treba desetak minuta. Petak poslijepodne, kraj radnog vremena i sedmice, te poluočišćene ulice i snijeg koji ne staje, jasno oslikavaju u

RADOJIČIĆ: Koncerti ne moraju biti na Trgu Krajine

Radojičić je istakao da, osim Trga Krajine, Gradska uprava razmatra i druge lokacije za predstojeće novogodišnje koncerte. “Novogodišnji koncerti su se tradicionalno održavali na Trgu Krajine, što ne znači da će tako biti i ove godine. Razmatramo i druge lokacije zbog primjedbi jednog broja građana, a želimo da se svi osjećaju ugodno za novogodišnje praznike

Gori vozilo u Banjaluci

U banjalučkoj Ulici Ive Andrića gori vozilo, potvrđeno je “Nezavisnim” iz Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka. U požaru, kako nam je potvrđeno, nema povrijeđenih. Na mjestu događaja intervenišu vatrogasci. Uzrok požara biće poznat naknadno. (Nezavisne)

PRAZNIČNA ATMOSFERA Kakvi nas događaji očekuju ovog vikenda

Ovog vikenda vas očekuju novogodišnji koncerti u Banskom dvoru, a otvaranjem „Zimzograda“ u Parku „Mladen Stojanović“, večeras u 18 časova počinje i višednevna manifestacija „Banjalučka zima“. Detaljne repertoare možete pročitati u nastavku.