Biznis 26.04.2016.

Plata kasni četvrtini zaposlenih

ČITANJE: 3 minute
radnici
Četvrtina radnika u Srpskoj prošle godine nije redovno primala platu, a taj problem najizraženiji je bio u oblasti šumarstva i prerade drveta.

Istraživanje Saveza sindikata RS sprovedeno u januaru i februaru ove godine pokazalo je da je plata lani kasnila od dva do četiri mjeseca, a redovno je nije dobijalo 25,5 odsto zaposlenih.

– Svi radnici koje smo anketirali, odnosno njih 1.450, imali su potpisan ugovor o radu, a pet odsto bilo je sa ugovorom na određeno vrijeme – kazali su u Savezu sindikata.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević rekla je da je statistika pokazala da je broj radnika koji nisu redovno primali platu nešto manji u odnosu na prethodnu godinu kada je njihov procenat iznosio 27 odsto. Neredovna plata najčešće muči radnike u oblasti šumarstva i prerade drveta gdje poslodavci nisu isplaćivali svaki mjesec plate za 32 odsto zaposlenih. I tu je, međutim, napravljen pomak jer je godinu ranije taj procenat iznosio 37 odsto.

– U poljoprivredi i prehrambenoj industriji platu nije redovno dobijalo 30 odsto radnika, a u 2014. taj procenat je iznosio oko 40 odsto – kazala je Radoševićeva i dodala da se u metalnoj industriji i rudarstvu sa ovim problemom suočavalo 27 odsto radnika, što je za 16 procenata manje u odnosu na 2014. godinu.

U oblasti medija i grafičke djelatnosti lani platu svakog mjeseca nije primilo 25 odsto radnika, ali je u odnosu na 2014. godinu taj broj skoro prepolovljen. Problema sa neredovnom isplatom zarada imaju i radnici u građevinarstvu, te u stambeno-komunalnim djelatnostima, trgovini, ugostiteljstvu, saobraćaju gdje lani od 15 do 30 odsto zaposlenih u ovim područjima nije redovno dobijalo platu.

– U ovim djelatnostima se nije mnogo promijenilo stanje u odnosu na 2014. godinu – kazala je Radoševićeva i naglasila da je primjetno da se u svim ostalim oblastima smanjuje broj radnika koji za rad ne primaju redovno platu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da svaki radnik treba da ostvari svoje osnovno pravo, odnosno platu.

– Unija udruženja poslodavaca uvijek se zalagala za to da onaj ko radi prima platu i nikada neće štititi one koji ne isplaćuju plate i obaveze – rekao je Škrebić i dodao da treba objaviti imena poslodavaca koji ne izmiruju obaveze redovno.

Član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković rekao je da se može očekivati nastavak trenda da bude sve manje zaposlenih koji ne primaju redovno platu.

– Ranije je ovaj problem bio mnogo više izražen jer su radnici strahovali za svoje radno mjesto. Međutim, sada je primjetno da su se riješili tog straha i da često podnose prijave nadležnim organima ako ne dobijaju platu redovno – kazao je Duduković.

Plata

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna neto plata u Srpskoj isplaćena u martu iznosila je 837 KM, što je za 2,6 odsto više u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.248, a najniža u oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – 505 KM.

Procenat radnika koji nisu redovno dobijali plate po oblastima

Šumarstvo i prerada drveta         32%

Poljoprivreda i prehrambena industrija       30%

Metalna industrija i rudarstvo   27%

Mediji i grafička djelatnost        25%

25,5% radnika nije redovno primalo platu u 2015. godini

27% radnika nije redovno primalo platu u 2014. godini

(Glas)