Politika 29.04.2021.

Platforma za progres nastavlja pregovore o zajedničkom djelovanju sa građanskim strankama

ČITANJE: 2 minute

Platforma za progres oglasila se zvaničnim saopštenjem za javnost povodom informacija o mogućim ujedinjenjima s određenim strankama. Kako navode, nije postignut dogovor o bilo kakvim dogovorenim ujedinjenjima ili koalicijama.

“Kao što je predsjednik Platforme za progress Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje, upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije”, navodi se.

Na sastancima je razgovarano o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni, prenosi Klix.ba.

“Međutim, nisu postignuti bilo kakvi dogovori o formatu tog zajedničkog djelovanja, a razgovori će se nastaviti i u narednom periodu. Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, kojim se može promijeniti stanje u državi. Prilika za početak tih promjena su Opći izbori 2022. Ovim putem napominjemo da predsjednik Platforme za progres nije ovlašten za zaključivanje dogovora o ujedinjenju ili koalicijama i da takve odluke donose najviši organi stranke”, ističe se u saopćenju.

Prema Statutu Platforme za progres, predsjednik ima pravo predložiti određeno rješenje koje potvrđuje Predsjedništvo, a konačnu odluku donosi Kongres Platforme za progres.

“Nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini i Međunarodnoj zajednici pokazuju da je historijski momenat u kojem se nalazimo presudan kada je riječ o opstanku države kakvu znamo i smatramo da je saradnja između stranaka koje joj žele dobro neophodna kako bi se promijenio kurs kojim Bosna i Hercegovina trenutno ide. Zbog toga, Platforma za progres napominje da će se razgovori s građanskim strankama nastaviti radi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana”, zaključuje se u reakciji.

Podsjetimo, prije mjesec-dva održan je prvi sastanak na inicijativu Mirsada Hadžikadića koji je ponudio lideru DF-a Željku Komšiću da naprave novi politički projekt.

Nakon sastanka u Sarajevu uslijedili su razgovori i u Tuzli. Oko Platforme za progres (PZP) i Demokratske fronte (DF) trebali bi se, prema informacijama koje smo objavili, okupiti i Socijaldemokrati BiH (Enver Bijedić), Građanski savez (GS) i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

(N.S)