Svijet 13.05.2021.

PLATILI HAKERIMA PET MILIONA DOLARA: Glavni naftovod u SAD opet radi

ČITANJE: 2 minute

Poslije šest dana prekida glavni američki naftovod prebacio je prve količine goriva nakon sajber napada kojim je pogođena kompanija ”Colonial Pipeline”, što je izazvalo nestašice goriva širom američkih država na istoku zemlje.

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da bi naftovod trebalo sada da radi punim kapacitetom, a da očekuje da će se ovog vikenda normalizovati snabdijevanje gorivom, prenose agencije.

Bajden je pozvao Amerikance da ne kupuju više goriva nego što im je potrebno, a benzinske pumpe je upozorio da ne povećavaju cijene, prenosi Glas Amerike (VOA).

Kompanija ”Colonial Pipeline”, čiji je dnevni kapacitet tranzita 100 miliona galona goriva, startovala je računarski kontrolisane pumpe nakon što je pospješila mjere bezbjednosti.

Kako je precizirano, biće potrebno nekoliko dana da se isporuke goriva u potpunosti obnove i mogući su prekidi, izvestila je agencija Reuters.

Colonial Pipeline platio je u petak gotovo pet miliona američkih dolara istočnoevropskim hakerima nakon teškog kibernetičkog napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, prenio je u četvrtak Reuters pozivajući se na Bloomberg News.

Kompanija je platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag nekoliko sati nakon napada, navodi se u izvještaju Bloomberga koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom.

Colonial Pipeline još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Prekid distribucije izazvao je nestašice goriva, primjenu vanrednih mjera na prostoru od država Virdžinija do Floride, a uticao i na to da dvije rafinerije prekinu sa radom, dok su aviokompanije bile primorane da revidiraju upotrebu goriva.

Prosječna cijena benzina na nacionalnom nivou porasla je za više od tri dolara, što je najviše od oktobra 2014. godine, objavila je američka Automobilska asocijacija, kako prenosi VOA.

Predsejdnik Bajden ponovio je danas da ne vjeruje da je ruska vlada umiješana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata, ali je dodao da odgovorni za napad žive u Rusiji.

Istraga američkih vlasti je, kako je u nedjelju izvijestila agencija Rojters, u ranoj fazi.

Istovremeno, Rojters je pisao da su jedan bivši američki zvaničnik i dva izvora iz industrijske sfere procijenili da su hakeri najvjerovatnije profesionalna sajber-kriminalna grupa i da su pripadnici “DarkSide” među potencijalnim osumnjičenima.

“DarkSide” je, kako navodi VOA, hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac, a dodaje se da njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama.

(SB)