Sport 29.10.2015.

Platini: Jedini imam viziju za vođenje FIFA-e

ČITANJE: 2 minute

platini

Mišel Platini, aktuelni predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) koji je pod suspenzijom, danas je izjavio da je on jedini koji ima viziju kako voditi Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) nakon skandala sa korupcijom.

Francuz, koji se kandidovao za predsjednika FIFA, naglasio je da ima previše oponenata koji misle da prvi čovjek svjetskog fudbala ne treba biti bivši igrač.

“Nisam u kaznenoj koloniji ili u sibirskom Gulagu. Ova suspenzija me sprečava da vodim kampanju i vodim ravnopravnu borbu sa ostalim kandidatima. Čak i ako ne mogu da vodim kampanju, smatram da sam legitimni kandidat”, rekao je Platini za britanske medije komentarišući njegovu 90-dnevnu suspenziju koju mu je izrekao Etički komitet FIFA-e.
Prvi čovjek UEFA, koji zbog suspenzije ne može obavljati svoju funkciju, naglasio je da uprkos pritiscima neće odustati od kandidature za predsjednika FIFA.

“Određeni ljudi žele da me spriječe, jer znaju da imam najviše šansi da postanem predsjednik FIFA-e. Imam utisak da ne žele bivše igrače u FIFA-i, kao da ne žele fudbal vratiti igračima. Ali, ja sam jedini koji ima viziju baš preko fudbala. Uz svu skromnost smatram da sam ja najbolja osoba za pokretanje svjetskog fudbala”, kazao je Platini.

Uz Platinija suspenziju od 90 dana dobio je i Sep Blater, dugogodišnji predsjednik FIFA. Naime, FIFA i švajcarsko tužilaštvo istražuje Blaterovu isplatu Platiniju od dva miliona švajcarskih franaka 2011. godine. Platini je objasnio da se radi od dugu za njegove poslove koje je obavljao od 1998. do 2002. godine. No, nakon toga je postavljeno pitanje zbog čega je Blater čekao devet godina da mu isplati novac, na osnovu njihovog usmenog dogovora.

Osim Platinija u igri za Blaterovog nasljednika je još šest kandidata. Izbori za predsjednika FIFA održaće se na Vanrednom kongresu 26. februara naredne godine.

(Agencije)