Vijesti 29.07.2016.

Plavi telefon čeka broj za Evropu

ČITANJE: 2 minute

Savjetodavna linija za pomoć djeci Plavi telefon očekuje da dobije novi broj, i to 116 111, koji mogu zvati djeca iz cijele Evrope.

Na ovom broju mališani mogu da dobiju bilo kakvu pomoć, a od velikog značaja je i da BiH dobije ovaj univerzalni broj.

– Ideja je da svako dijete u Evropi zna za taj broj. Ukoliko putuje, ili je odveden na silu u drugu zemlju, zna da će, ako pozove taj broj, dobiti liniju za djecu koja mu može pružiti adekvatnu pomoć i podršku – rekla je Bojane Delibašić Bjelić, asistent koordinatora Plavog telefona.

Prošle godine Plavi telefon je postao član najveće svjetske mreže linija za djecu CHI, što govori o kvalitetu rada ove linije u BiH. CHI se bori za to da linije za djecu, koje ispunjavaju određene kriterijume, dobiju broj 116 111.

– Savet ministara BiH je u avgustu 2015. prepoznao brojeve od društvenog značaja, kojih ima pet, a među njima je i 116 111. Zbog toga smo u maju ove godine poslali molbu Savjetu ministara BiH i tražili da održimo sastanak, kako bismo im predstavili naš rad i objasnili zašto baš mi trebamo dobiti taj broj. Još nismo dobili nikakav odgovor iako nam je važno da što prije počnemo da ga koristimo – istakla je Delibašić Bjelićeva.

Dodala je kako nemaju informaciju da li su potrebni određeni kriterijumi za dodjelu broja.

– Nakon razgovora s nadležima u Regulatornoj agenciji za komunikaciju dobili smo informaciju da kriterijume i protokol za apliciranje i dodjeljivanje broja treba da izvrši Savjet ministara BiH – objasnila je Delibašić Bjelić.

Međutim, ni „EuroBlic“ nije uspio da dobije odgovore o tome da li su potrebni određeni kriterijumi za dodjelu tog broja, ko je za to nadležan, niti kada će broj biti dodjeljen, jer su nas upućivali sa jedne adrese na drugu. Svi su tvrdili da nisu nadležni.

Iako se Plavi telefon direktno bavi problematikom nasilja nad djecom, očigledno je da od državnih institucija nije prepoznat kao servis od interesa za državu.

Brojni pozivi

– Udruženje Nova generacija je 2013. godine pokrenulo Plavi telefon čiji je cilj pružanje psihološke pomoći i podrške djeci, zbog zlostavljanja i eksploatcije, ali je otvoren i za sve probleme sa kojima se suočavaju. Do sada je bilo ukupno 1.959 poziva, od čega 47 prijava nasilja. Primili smo i 127 mailova – rekla je Delibašić Bjelić.

(EuroBlic)