Vijesti 15.02.2019.

Plavi telefon obilježava šest godina rada

ČITANJE: 2 minute

Plavi telefon, 18.02.2019. obilježava šest godina postojanja. Danas, nakon šest godina od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio preko 9 000 puta, a preko 70% poziva prema Plavom telefonu je bilo upućeno od strane djece i mladih.

Preko 90 volontera je prošlo obuku za savjetnika na Plavom telefonu i na taj način se stavili na raspolaganje svakom djetetu u Bosni i Hercegovini. Plavi telefon je usluga Udruženja Nova Generacija, koja je pokrenuta 18. februara 2013. godine sa željom da bude na usluzi djeci koja se suočavaju sa nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave.

S obzirom na pozivanja djece koja nisu žrtve nasilja, ali imaju problem koji ih muči i žele sa nekim da razgovaraju o tome, usluga Plavog telefona je proširena i na pružanje podrške i savjeta, svoj djeci u Bosni i Hercegovini koji imaju problem koji ih muči, a trenutno ne vide rješenje istog.

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom Mtel, pozivi prema Plavom telefonu su potpuno besplatni bez obzira iz koje mreže u BiH ostvaruju pozive. Besplatan broj savjetodavne linije je 080 05 03 05, a linija je aktivna svakim radnim danom od 09 do 17h.

Osim putem telefona djeca mogu da nam se obrate i e-mailom, preko naše web stranice www.plavitelefon.ba, na kojoj mogu da pronađu i korisne informacije o različitim temama. Da bismo što više djece upoznali sa postojanjem ove savjetodavne linije, informacije o Plavom telefonu se mogu naći i na našem FB profilu „Plavi telefon BiH“, a od danas i na Instagram profilu
„plavi_telefon_bih“.

Rad linije je podržan i od strane Mediaboarda, Metromedie, Ježurka, ali i ostalih pojedinaca koji su prepoznali važnost postojanja ovakve linije, te su pružili podršku u skladu sa svojim mogućnostima.

Nadamo se da će u budućnosti rad Plavog telefona biti još više prepoznat, te da ćemo dobiti potrebnu podršku za realizaciju našeg cilja, da Plavi telefon bude dostupan 24 sata i da svako dijete u BiH zna za broj Plavog telefona.