Vijesti 29.01.2016.

Plavi telefon pokrenuo kampanju promocije rada linije i povećanje svijesti o problemu nasilja nad djecom

ČITANJE: 2 minute
plavi telefon
Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu je juče pokrenuo kampanju promocije rada linije i podizanja svijesti javnosti o problemu nasilja nad djecom.

U toku februara i marta mjeseca na 20 bilborda i citylightova će se reklamirati rad linije u cilju informisanja što većeg broja djece i odraslih o postojanju i svrsi rada Plavog telefona, organizovaće se i ulične akcije i snimati film na temu vršnjačkog nasilja koji će se distribuirati putem interneta.

– Svedoci smo prisustva porodičnog i vršnjačkog nasilja u našem okruženju i posljedica koje na djecu imaju takva iskustva, pogotovo kada djeca ne dobiju adekvatnu podršku i pomoć. Posljedice mogu biti veoma tragične, kao što je samoubistvo djeteta, ali mogu biti i veoma snažne, a ne toliko vidljive, kao što je bol, tuga, potištenost djeteta, povlačenje u sebe, povređivanje sebe, loše mišljenje o sebi, gubitak poverenja prema drugima i još mnogo drugih. Svjedoci smo i toga da javnost najčešće okreće glavu, ili zbog toga što misli da je to problem nekoga drugoga ili zbog toga što se plaši za svoju sigurnost. Pitanje sigurnosti djece je pitanje svih nas i dijelimo odgovornost o sudbini djece, pogotovo ukoliko imamo informaciju da je dijete ugroženo, a ne reagujemo- Snežana Jondža.

Plavi telefon je anonimna linija, tako da svako ko ima informaciju o tome da je neko dijete ugroženo, može da nazove i da te informacije prenese bez da otkrije svoj identitet.

Linija je trenutno otvorena samo od 9- 17 časova svakog radnoga dana. Krajni cilj rada linije je 24 dana 7 dana u sedmici.

– U toku 2016. godine cilj nam je i da nam se omogući korištenje broja 116 111 koji predstavlja broj rezervisan za liniju za djecu i koji je jedinstven u cijeloj Evropi te ćemo preduzeti korake koji su potrebni da se omogući apliciranje za taj broj, a naposlijetku nadamo se i dobijanje broja 116 111-kažu iz udruženja “Nova generacija”.

Broj Plavog telefona je: 080 05 03 05.

(Banjaluka.net)