Politika 12.12.2022.

PLENKOVIĆ: HDZ BiH će sa Osmorkom pokušati da uradi ono što nije moglo sa SDA

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se zalaže za vraćanje povjerenja i dijaloga između Hrvata i Bošnjaka, nakon dogovora o formiranju nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Očigledno, ako sada HNS i HDZ idu s Osmorkom, ne bi li s njima radili ono što se očito nije moglo učiniti sa SDA”, rekao je Plenković za HTV.

Dodao je da je za to “svrha da se vrati povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini jer je to ključno za dobro funkcioniranje Federacije Bosne i Hercegovine”.

Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su u ponedjeljak da proces uspostavljanja nove vlasti u toj zemlji napreduje i da njihova saradnja sa Osmoricom nije upitna, prenosi Hina.

“Radujemo se najavama o brzom formiranju vlade, što je potpuno drugačija situacija nego do sada”, rekao je hrvatski premijer i dodao da mu je drago što će HDZ-ova političarka Borjana Krišto biti predsjednica Vijeća ministara.

Plenković je također ponovio da Hrvatska snažno podržava davanje statusa kandidata BiH, o čemu će se odlučivati ​​na samitu lidera EU u četvrtak, prenosi Klix.

(SB)