Region 06.12.2022.

Plenković: Hrvatska zagovara da se BiH što prije da kandidatski status za EU

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatska zagovara da Evropska unija kandidatski status Bosni i Hercegovini da “što prije, po mogućnosti već sad u decembru”, rekao je u Tirani premijer Andrej Plenković, dodavši kako se Srbija “veoma slabo” usaglašava s evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom.

Plenković boravi u albanskoj prijestonici na samitu država Evropske unije i zapadnog Balkana, a u izjavi novinarima rekao je da će teme tog skupa biti jačanje saradnje dvije strane, posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju rominga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Premijer je rekao da je hrvatski stav o BiH “jasan” te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH “što prije, po mogućnosti već sada u decembru”. To će zavisiti od sticanju uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u toj zemlji, kazao je Plenković.

Na tome se radi, ali “nije jednostavno” jer su rokovi od održavanja izbora početkom oktobra do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratke, rekao je. Visoki predstavnik Kristijan Šmit je svojom intervencijom u Izborni zakon, “nakon što su propale sve druge mogućnosti”, tamo u “potpunosti primirio situaciju”, naglasio je premijer.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da se oni koji žele ići prema članstvu u EU moraju uskladiti s evropskom spoljnom i bezbjenodnom politikom, što “većina regiona to radi”, a Srbija to čini “veoma slabo” kad je riječ o paketima sankcija Rusiji. “Mi smo ih pozvali da se usklade što prije”, zaključio je premijer, prenosi Index.