Politika 05.08.2021.

Plenković iz Knina poručio Srbima: Napustite jalovu retoriku prošlosti

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković obratio se okupljenima u Kninu na obilježavanju “Oluje”..

“Poseban je osjećaj doći u Knin na današnji dan jer je to prilika prisjetiti se ponosa i pobjede. Ostvarenom pobjedom pokazali smo da smo u teškim uvjetima uspjeli ustrojiti respektabilnu vojnu silu, stoga danas odajmo priznanje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci i policiji koji su pod vodstvom Tuđmana porazile velikosrpsku politiku Miloševićevog režima čime je dovršen rat i uspostavljen trajni mir. Tu pobjedu i pravo da živimo kao slobodni ljudi platili smo životima najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvalni kao i pripadnicima manjina koji su branili Hrvatsku”, rekao je Plenković i dodao:

“Zato su Domovinski rat i pobjeda u Oluji temelji suvremene hrvatske države. Otkrivanje istine o nestalima, procesuiranje ratnih zloćina i dosezanje pravde ostaje naša trajna dužnost. Zato simboličke geste od prošle godine nastavljamo provoditi vodeći se politikom pomirbe i razumijevanja uz poštovanje istine i pijeteta prema svim žrtvama. Nikad nećemo dopustiti da se dovodi u pitanje obrambeni karakter Oluje, to je poruka susjednoj zemlji Srbiji koja treba napustiti jalovu retoriku prošlosti i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti”, rekao je Plenković.

Plenković je zaključio da je, kako kaže, pobjeda u Oluji sudbonosna i predstavlja temelj je za slobodu.

“Danas imamo okolnosti gdje pandemija vlada diljem svijeta i ne nazire joj se kraj, u fazi smo oporavka od krize, pred imperativom smo demografske opstojnosti hrvatske, obnovom od potresa, suočeni smo s klimatskom krizom. S druge strane u situaciji smo da vodeći politiku modernog suverenizma koja počiva na osnaživanju Hrvatske zahvaljujući članstvu u EU, da osnažimo sve bitno i hrvatski nacionalni interes”, zaključuje Plenković.