Region 17.01.2023.

Plenković: Izrečene kazne od 234.000 evra zbog nepoštenog dizanja cijena

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Državni inspektorat izrekao 151 novčanu kaznu ukupno vrijednu 234.000 evra subjektima koji su se kod uvođenja evra počeli ponašati “po nepoštenim poslovnim praksama”.

“To će se nastaviti i dalje”, rekao je premijer u aktuelnom prijepodnevu i naglasio da Vlada nakon toga ima tri arsenala, prenosi Index.hr.

To su ukidanje subvencija, dodatni porezi i vraćanje cijena na neki raniji rok, kazao je, podsjetivši da je Vlada u prošloj godini za građane i privredu dala tri paketa pomoći vrijedna 3,6 milijardi evra.

Vidjećemo kako će se subjekti ponašati, kazao je premijer.

Inače, sektor trgovina Hrvatske udruge poslodavaca poslao je saopštenje u kojem poručuju da su “trgovački lanci bez uporišta prozvani za nepravilnosti, manipulacije i varanje potrošača u procesu konverzije”.

“Da su te optužbe bile neutemeljene pokazali su rezultati više od 170 inspekcijskih nadzora koji su provedeni u nizu trgovačkih lanaca, a u kojima je pronađen tek manji broj primjera povišenih cijena, što je zanemarivo s obzirom na opseg djelatnosti trgovine u RH”, navode u saopštenju.

E.M.