Politika 15.12.2022.

PLENKOVIĆ: Kao prijateljska zemlja, Hrvatska će pomoći BiH na putu prema EU

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je večeras zadovoljstvo jer je Evropsko vijeće odlučilo dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini. Evropsko vijeće donijelo je tu odluku gotovo sedam godina od podnošenja formalnog zahtjeva za članstvo.

Naveo je da je Hrvatska kontinuirano i konzistentno podržavala BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji. Te je kazao da mu je drago jer je u izvještaju Evropske komisije bila jasna podrška da se BiH dodijeli status zemlje kandidata.

“Drago mi je da sa današnjim sastankom Evropskoj vijeća koincidirao i sastanak političkih lidera o formiranju koalicije na državnom nivou. Što upućuje na zaključak da je nakon ovih izbora situacija u BiH znatno drugačija nego prije četiri godine. Takva funkcionalnost i ambicija omogućit će BiH da brže napreduje ka EU” – stava je Plenković.

Najavio je da će Hrvatska na tom putu BiH nastaviti pomagati kao prijateljska susjedna zemlja. A ta pomoć bit će političke operativne prirode unutar evropskih institucija. Kao i u vidu stručne ekspertize u oblasti preuzimanja pravne stečevine EU.

Podvukao je da dodjela kandidatskog statusa znači poruku svim građanima BiH da je ovo signal da se vrata Evropske unije otvaraju. A taj status omogućit će BiH da bude korisnik drugih fondova EU, prenosi raport.ba.

(SB)