Region 23.09.2021.

PLENKOVIĆ: Komšićeve teze netačne, Hrvatskoj cilj da se sva tri naroda u BiH osjećaju dobro

ČITANJE: 2 minute

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je teze predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN da bi Hrvatska na bilo koji način mogla ugroziti teritorijalni integritet BiH i istakao da je njegova zemlja učinila sve da BiH opstane.

Nakon što je Komšić u neovlaštenom obraćanju pred Generlanom skupštinom UN optužio susjedne zemlje da rade na pripajanju dijelova teritorije BiH, Plenković je na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio da je jasan stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH.

– Nije mi jasno što bi neko na političkoj sceni mogao prepoznati da neko poseže za teritorijom susjedne države. Odbacujemo tu tezu kao netačnu – naglasio je Plenković.

On je istakao da je Hrvatska prijatelj BiH, kao i da su Hrvatska i BiH upućene jedna na drugu.

– Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojem vodimo posebno računa, na osnovu Ustava i zdrave logike. Hrvatska radi na tome da se sva tri konstitutivna naroda u BiH osjećaju dobro – rekao je Plenković.

Komentarišući izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da je on i predsjednik Hrvata u BiH, Plenković je rekao da Hrvatska ima svoje institucije, a BiH svoje.

– Hrvati imaju pozitivne i dobre emocije prema Hrvatskoj i hrvatskim institucijama, ali oni su građani BiH, te će oni biti konstitutivni dio i nastaviće graditi svoju budućnost s ostalim konstitutivnim narodima – rekao je Plenković.

Komšić se juče obratio na Generalnoj sjednici UN bez odluke Predsjedništva i bez usaglašenog teksta govora. On je, između ostalog, ukazao da postoje nastojanja čiji je “konačni cilj raspad ili dezintegracija BiH i anektiranje dijelova njenih teritorija” od susjednih zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je upozorio generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Dodik je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

(Srna/SB)