Region 22.02.2021.

PLENKOVIĆ LJUT: Zbog vlasnika kafića u Rijeci uporedio HDZ sa Srbima i Jevrejima

ČITANJE: 3 minute

Premijer Andrej Plenković je precizirao danas da je poruka vlasnika kafića iz Rijeke, gdje članovi i simpatizeri njegove stranke nisu dobrodošli, diskriminacija, jer je riječ HDZ u istoj ravni sa Srbima i Jevrejima.

Vlasnik riječkog kafića “Three Monkeys”, poručio je ranije na svom Facebook profilu da “simpatizeri i glasači HDZ-a nisu dobrodošli u kafić”, jer su vlasnici kafića poniženi od Vlade, premijera Plenkovića i HDZ-a, prenose agencije.

Plenković je ranije danas komentarisao objavu vlasnika riječkog kafića i poručio da je to diskriminacija, a da je sljedeći korak fašizam.

“Ovaj iz Rijeke je eklatantan primjer rasizma, na korak do fašizma. Riječ je o politički nepismenoj osobi. Moramo malo pedagogije, nemojte se smijati”, rekao je Plenković, za kojeg mediji kažu da je pritom bio veoma nervozan.

Upitan šta je u toj poruci diskriminatorno, Plenković je rekao:

“Gdje vi radite? Koja ste kuća? Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. Ako niste čitali, predlažem da pročitate ono što su ti ljudi pisali. Zamijenite riječ hadezeovci sa Jevrejima i Srbima, na primjer, pa mi recite da li je to što su napisali diskriminacija”, naveo je Plenković, prenio je hrvatski portal Index.

Dodao je – da je to posljednji kafić na svijetu, tamo ne bi otišao.

Dotakao se i komentara na izjave HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao da pročita riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Ðorđu Balaševiću.

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem”, upitao je Plenković.

Opraštajući se od Balaševića, Zagrepčani su riječ “bećarac” napisali ćirilicom.

Kovačević: Nisam ja njegov podanik

Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Three Monkeys, odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću nakon njegove prozivke na današnjoj konferenciji za novinare. Tvrdi da nikad nije rekao da je HDZ-ovcima zabranjen ulaz, već da ih ne voli jer 30 godina uništavaju Hrvatsku, prenosi dnevnik.hr.

“Čuo sam što je rekao, tlak mi je na milijardu!” prvo je što nam je rekao Tomislav Kovačević, vlasnik kafića Three Monkeys, čiji je istup danas kritizirao i sam premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Kovačević je široj javnosti postao poznat nakon što je objavio status na Facebooku da “članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a” u njegov bar nisu dobrodošli. Plenković je danas njegov čin nazvao “eklatantnim primjerom diskriminacije”.

“Neka premijer koji pere novinarku pročita komentare svojih istomišljenika. Neka se spusti malo na zemlju, nisam ja njegov podanik”, kaže Kovačević te dodaje da nikad nije ustvrdio da je ulazak u njegov bar HDZ-ovcima zabranjen.

“Naravno da to nikad nisam napisao, taj vrli premijer bi mogao pročitati moje izjave kad govori da su novinari nepripremljeni. Nisam napisao da će nekome biti zabranjeno, nego da ih ne želim blizu. Ali hoće li doći on i njegovi, to nije moja stvar. Kod nas će svaki gost biti profesionalno uslužen”, kaže Kovačević.

Ljuti ga i Plenkovićeva tvrdnja da je Kovačeviću dao novac. “On meni novac nije dao. Nikome nije! Samo nam je vratio dio novca koji smo uplaćivali, s tim da nam je zabranio rad bez ijednog znanstvenog dokaza”, kaže Kovačević, koji je i dalje ljut što kafićima nije bilo dopuštena prodaja kave za van, za razliku od drugih objekata kojima to nije temeljni posao.

“On ne daje pare, on je sluga naroda, bar bi to trebao biti, a ne da narod služi njemu. Ovo doživljavam kao pritisak. Okomio se na malog čovjeka iz Rijeke koji je rekao da ne voli članove njegove stranke. E, pa ne volim vas! Trideset godina uništavate ovu državu i ja vas ne volim”, poručuje Kovačević.

(SB)