Region 22.04.2021.

Plenković: Svako ko zna nešto o istoriji, razumije da ustaški pozdrav “Za dom spremni” ne treba koristiti

ČITANJE: 2 minute

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da ustaški pozdrav “Za dom spremni!” ne treba koristiti u javnom govoru.

“Svako ko zna nešto o našoj istoriji, ko zna nešto o logoru Jasenovac, ko razumije šta ti simboli znače za pripadnike Jevreja, Srba, Roma i antifašista – razumije da to nije pozdrav koji treba koristiti”, istakao je Plenković nakon polaganja vijenaca u Spomen-području Jasenovac.

On je poručio da su stavovi Hrvatske jasni kada je riječ o osudi zločina i ponovio zahtjev da se simboli iz tog doba ne koriste.

Plenković je demantovao navode novinara da predstavnici Jevreja u Hrvatskoj ne bi bili u zajedničkoj delegaciji sa predstavnicima hrvatskog državnog vrha i da nije okolnosti u vezi sa pandemijom, jer protestuju zbog korištenja pozdrava “Za dom spremni!” u javnom životu Hrvatske.

Ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nije bio u državnoj delegaciji u Jasenovcu.

Državni vrh Hrvatske i udruženja stradalih obilježavaju 76 godina od proboja posljednjih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama, navodi portal “Indeks”.

Njonjo u Jasenovcu: ZDS kod HOS-a ne treba zabraniti

Nakon Plenkovića vijenac je položio i predsjednik sabora Gordan Jandroković.

“Ovo je već četvrta godina kako dolazim u Jasenovac kao predsjednik sabora kako bih se poklonio žrtvama. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da uvijek postoje ljudi koji su spremni činiti strašne zločine, a naša je zadaća da pokažemo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare, da pokažemo da i mir i ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države”, rekao je Jandroković.

Upitan treba li zabraniti pozdrav Za dom spremni Jandroković je rekao da smatra da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati. “Sve ono što podsjeća i što je bilo dio ustaškog pokreta treba biti zakonski sankcionirano”, rekao je Jandroković, prenosi N1.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Stav radne skupine je naglasio tu simboliku i oštro osudio naglašavanje ustaškog režima, ali i dozvolio da se onima koji su stradali pod znakovljem HOS-a to dozvoli i da se to zakonski uredi. Razmišljao sam kako biti dosljedan u tome. Pod crvenom zvijezdom isto tako počinjeni su grozni zločini, i Bleiburg, i Goli otok, i Vukovar i Škabrnja. Treba razlikovati što je ustaško znakovlje, što su simboli Domovinskog rata. Oni koji se time budu bavili trebaju biti povijesno objektivni, procjenjivati objektivno povijesne okolnosti. Hrvatska povijest je bremenita, ali mislim da smo kao društvo dovoljno zreli da u argumentiranoj raspravi pronađemo rješenja koja će zaštititi svaku žrtvu i istovremeno osuditi svaki totalitarni poredak”, rekao je Jandroković.

(E.M)