Region 26.09.2020.

Plenković u UN: Godišnjicu Dejtonskog sporazuma iskoristiti za njegovu reviziju

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da Hrvatska smatra da godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za njegovu reviziju.

Plenković je istakao da osim što je godina kriza, 2020. je i godina jubileja, uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svetske konferencije o ženama, obeležava se i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je “prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata”.

– U međuvremenu, ovaj deo Evrope se temeljno promenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju. Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu – rekao je hrvatski premijer u svom onlajn obraćanju.

Pozvao je na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi sprečio izborne inženjeringe, prenosi “Jutarnji list”.

On je istakao da je gledajući unazad, mnogo toga postignuto i puno toga se promijenilo nabolje.

“Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve”, poručio je.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad. Ocenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smiju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.

(A.M/banjaluka.net)