Politika 05.04.2022.

PLENKOVIĆ: Želimo obnovu savezništva Hrvata i Bošnjaka u FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenokvić pozvao je u Mostaru na obnavljanje savezništva između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH.

Plenković je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora s kojima ja razgovarao o aktualnim političkim temama, prenose agencije.

Hrvatski premijer podsjetio je da je u Strateški kompas Evropske unije, dokument koji određuje politiku odbrane i sigurnosti, na prijedlog Republike Hrvatske uvrštene referenca na konstitutivnost naroda s ciljem da se u takvom dokumentu prepozna “na čemu je satkana BiH i koliko je važno da ravnopravnost bude temeljno načelo koje će uvažavati međunarodna zajednica”.

“Smatramo kako je potrebno uložiti dodatne napore, posebno između lidera hrvatskih i bošnjačkih stranaka, da se napravi dodatni iskorak, i uz pomoć međunarodne zajednice, da se pronađe rješenje. Želimo da Bosna i Hercegovina bolje i ravnopravnije funkcionira nakon sljedećih izbora”, izjavio je Plenković.

Stoga, dodao je hrvatski premijer, treba obnoviti savezništvo između Hrvata i Bošnjaka, a da bi se to dogodilo potrebno je uspostaviti povjerenje i veće razumijevanje za pozicije jednih i drugih.

Komentarišući mogućnost postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dodao je kako treba vjerovati u tu mogućnost dok god ima vremena.

“Trebamo stvoriti ambijent i partnerstvo s bošnjačkim narodom, promijeniti Izborni zakon barem u onom najminimalnijem dijelu koji smo imali na zadnjem sastanku u Sarajevu oko Doma naroda i Predsjedništva, i da stvorimo normalan, demokratičan izborni proces”, kazao je Čović.

(SB)