Magazin 16.10.2015.

Plišane igračke pune bakterija

ČITANJE: 1 minuta
plisane-igracke
Za mališane su plišane igračke drugari, podrška i uteha, ali mogu biti opasne po njihovo zdravlje. Istraživanje kompanije za proizvodnju sredstava za higijenu “Detol” upozorava da je čak 80 odsto plišanih meda puno bakterija koje mogu biti okidač za trovanje hranom, a svaki četvrti sadrži tragove fekalija.

Podaci su razumljivi kad se ima u vidu da čak 90 odsto mališana ispusti igračku na pod gde se na njih lepi prljavština i bakterije. Tek svaki četvrti roditelj pere igračke nakon detetove bolesti, što znači da se klice nesmetano razvijaju, a zaprepašćuje podatak da se 20 odsto plišanih drugara nikad nije “kupalo”.

Stručnjaci savetuju roditeljima da redovno peru igračke, pogotovo posle detetove bolesti jer na taj način sprečavaju širenje zaraze i među ostalim članovima porodice. Preporučuje se pranje na niskoj temperaturi, a osim deterdženta, nije loše da se koristi i neko antibakterijsko sredstvo. Perite igračke odvojeno od odeće kako biste izbegli “seljenje” bakterija sa jedne na drugu stvar.

(Novosti.rs)