PLIVAČ 22. APRILA: Mnogo rada i ulaganja utkano u uspjeh

Jovan Lekić, šesnaestogodišnji plivač banjalučkog 22. aprila, prije nekoliko dana ostvario je jedan od ciljeva – ispunio je A normu Plivačkog saveza BiH za Evropsko seniorsko prvenstvo.

Ipak, neće učestvovati u Velikoj Britaniji, jer na EP idu iskusniji bh. plivači i plivačice, ali ističe da je rezultat ostvaren u Zrenjaninu (400 metara slobodno isplivao za 3:55.07 minuta, a 400 metara mješovito za 4:24.05 minuta) svakako vrijedan.

“Mnogo mi znače ostvareni rezultati i mislim da nije mala stvar isplivati normu sa toliko godina. Potrebno je mnogo mukotrpnog rada i ulaganja u sport. Žao mi je što neću nastupiti na EP, ali vjerujem da ću izboriti nastup na narednom šampionatu Evrope i da ću učestvovati”, rekao je Lekić u razgovoru za “Nezavisne”.

Lekić se plivanjem počeo baviti prije devet godina u klubu Mladost.

“Za ovaj sport sam se odlučio tako što sam kao mali stalno ronio i plivao na moru i na bazenima, a jednog dana me stariji trener ugledao i rekao mi da bi trebalo da počnem da treniram. Moj komšija i prvi trener Darko Paspalj me upisao u klub”, rekao je uspješni Banjalučanin.

Od tada je proveo sate i sate u bazenu i priznaje da nije lako uskladiti sve obaveze.

“Najvažnija stvar za bilo koji sport je odanost prema tome, konstantan rad i kontinuitet. Znati da se sve isplati i progurati kroz najteže trenutke da biste došli do svog cilja. Ali, nije to lako. Sedmično u bazenu provedem oko 20 sati (10 treninga po dva sata). Teško je uskladiti školu i plivanje, pogotovo kada su treninzi toliko teški i dugački, a najteže mi pada ustajanje svaki dan u 5.15 “, rekao je Lekić.

Kaže da je najponosniji na nastupe na Komen kupu, EYOF-u i Evropskom juniorskom prvenstvu i dodaje:

“Postoji nekoliko važnijih takmičenja na kojima sam nastupio. Na Centralnom evropskom prvenstvu sam ostvario lične najbolje rezultate. Na Komen kupu sam bio bolestan i imao temperaturu, ali sam opet zauzeo dobru poziciju. Na EYOF-u sam zauzeo 11. poziciju na 200 metara delfin, a na Evropskom juniorskom prvenstvu sam postigao najbolji personalni rezultat na 100 metara delfin.”

Lekić je osvojio više od 500 medalja, može da se pohvali sa više od 30 pehara za najboljeg plivača u svojoj kategoriji na nekom takmičenuju, ali i da je oborio više od 20 rekorda BiH. Naredne godine želi da pomjera i svoje i bh. granice, a o dugoročnim ciljevima kaže:

“Moj cilj u karijeri su norme za Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo i Evropsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima i plasman u finala navedenih takmičenja.”

(Nezavisne)

DODIK: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Ustavni sud BiH još prije 15 godina krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku. “Krenuli su sa onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe sa tim simboličkim stvarima”, naveo je on. Istakao je da

DODIK: Komšić bi da u BiH ostavi problem migrantske krize 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom veta koji je uložio oko angažovanje Fronteksa na granicama BiH, da je cilj da se problem migrantske krize riješi, a ne produbi. – Druga tačka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažovanje Fronteksa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja.

SLAVLJE U PRVENSTVU BiH Igokea savladala Čapljinu

Košarkaši Igokee teže od očekivanog savladali su Čapljinu u zaostaloj utakmici prvenstva Bosne i Hercegovine. Ekipa Dragana Bajića je slavila na gostovanju 85:80, a domaći tim je pružio sjajan otpor i imao je i prednost nakon prvih 20 minuta.  Ipak u nastavku je Igokea uspjela da preokrene i dođe do trijumfa te tako preuzme prvo

SDS prihvata Radovića, ali ne i Jarića

Milan Radović pregovara sa SDS-om oko svog daljeg angažmana u ovoj stranci, a simpatije za njegov dolazak ne krije ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović koji bi Radovića volio da vidi i kao kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Računica je jednostavna. Šarović je mišljenja da će opozicija ko god bude kandidat izgubiti izbore od aktuelnog gradonačelnika Igora

Supruga Krunićevog tjelohranitelja uzalud došla, Sud plaća grešku

Uzalud je u Banjaluku iz Pala danas došla Tatjana Pavlović, očekujući da će svjedočiti na početku suđenja optuženima za ubistvo njenog supruga Žarka Pavlovića i njegovog poslodavca, banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Suđenje, iako je najavljeno, nije počelo, a sve i da jeste, ne bi svjedočila, pošto joj je, kako joj je rečeno u sudnici banjalučkog

SASTANAK KOD CVIJANOVIĆEVE: Razgovor o demografskoj situaciji u RS i unapređenju populacione politike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovala je danas u Banjaluci sastanak na kojem je razgovarano o demografskoj situaciji u Srpskoj i mjerama koje institucije Srpske sprovode s ciljem unapređenja populacione politike. Sastanku kod predsjednika Srpske, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri Sonja Davidović, Natalija Trivić, Srđan Rajčević i