PLIVAČ 22. APRILA: Mnogo rada i ulaganja utkano u uspjeh

Jovan Lekić, šesnaestogodišnji plivač banjalučkog 22. aprila, prije nekoliko dana ostvario je jedan od ciljeva – ispunio je A normu Plivačkog saveza BiH za Evropsko seniorsko prvenstvo.

Ipak, neće učestvovati u Velikoj Britaniji, jer na EP idu iskusniji bh. plivači i plivačice, ali ističe da je rezultat ostvaren u Zrenjaninu (400 metara slobodno isplivao za 3:55.07 minuta, a 400 metara mješovito za 4:24.05 minuta) svakako vrijedan.

“Mnogo mi znače ostvareni rezultati i mislim da nije mala stvar isplivati normu sa toliko godina. Potrebno je mnogo mukotrpnog rada i ulaganja u sport. Žao mi je što neću nastupiti na EP, ali vjerujem da ću izboriti nastup na narednom šampionatu Evrope i da ću učestvovati”, rekao je Lekić u razgovoru za “Nezavisne”.

Lekić se plivanjem počeo baviti prije devet godina u klubu Mladost.

“Za ovaj sport sam se odlučio tako što sam kao mali stalno ronio i plivao na moru i na bazenima, a jednog dana me stariji trener ugledao i rekao mi da bi trebalo da počnem da treniram. Moj komšija i prvi trener Darko Paspalj me upisao u klub”, rekao je uspješni Banjalučanin.

Od tada je proveo sate i sate u bazenu i priznaje da nije lako uskladiti sve obaveze.

“Najvažnija stvar za bilo koji sport je odanost prema tome, konstantan rad i kontinuitet. Znati da se sve isplati i progurati kroz najteže trenutke da biste došli do svog cilja. Ali, nije to lako. Sedmično u bazenu provedem oko 20 sati (10 treninga po dva sata). Teško je uskladiti školu i plivanje, pogotovo kada su treninzi toliko teški i dugački, a najteže mi pada ustajanje svaki dan u 5.15 “, rekao je Lekić.

Kaže da je najponosniji na nastupe na Komen kupu, EYOF-u i Evropskom juniorskom prvenstvu i dodaje:

“Postoji nekoliko važnijih takmičenja na kojima sam nastupio. Na Centralnom evropskom prvenstvu sam ostvario lične najbolje rezultate. Na Komen kupu sam bio bolestan i imao temperaturu, ali sam opet zauzeo dobru poziciju. Na EYOF-u sam zauzeo 11. poziciju na 200 metara delfin, a na Evropskom juniorskom prvenstvu sam postigao najbolji personalni rezultat na 100 metara delfin.”

Lekić je osvojio više od 500 medalja, može da se pohvali sa više od 30 pehara za najboljeg plivača u svojoj kategoriji na nekom takmičenuju, ali i da je oborio više od 20 rekorda BiH. Naredne godine želi da pomjera i svoje i bh. granice, a o dugoročnim ciljevima kaže:

“Moj cilj u karijeri su norme za Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo i Evropsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima i plasman u finala navedenih takmičenja.”

(Nezavisne)

ĆULUM: Manje od 10 razbojništava na 100.000 stanovnika

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se svake godine bilježi sve manje krivičnih djela, kao i da je na 100.000 stanovnika evidentirano manje od 10 razbojništava, te da je slična situacija i kada je riječ o krađi automobila. “Tako nije nigdje

Servisne informacije za 10. decembar

Servisne informacije za utorak, 10. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo pet krivičnih djela, a jadvni red je narušen jednom. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica lakše i jedno lice teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

SJEDNICA GRADSKOG ODBORA SP: Jača saradnja Beograda i Banjaluke

U prepunoj  sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, održana je proširena Sjednica Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka. Članovima Gradskog odbora i gostima obratio se predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, a specijalni gost bio je predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograd i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević. Jedna od tačaka dnevnog reda bilo je unaprijeđenje

EU NIŠANI SNSD: Šta je u pozadini Aćimovićeve kandidature?

Prijedlog DNS-a da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH podržala je većina članova Predsjedništva te partije, ali ne i Darko Banjac. On o razlozima ćuti, mada se spekulisalo da je jedan od njih činjenica da Aćimović nije učestvovao u izbornom procesu, niti je radio na terenu sa aktivistima

SLUČAJ „AĆIMOVIĆ“: Kako je politička scena RS dobila “kontea Marija Marka del Tintoreta”

Kada je scenarista Siniša Pavić majstorski osmislio, a Vlastimir Đuza Stojiljković maestralno odglumio lik sitnog prevaranta sa pseudonimom „konte Mario Marko del Tintoreto“ u „Srećnim ljudima“, poznatoj domaćoj TV seriji iz devedesetih godina, mnogi su se pitali – da li je postojao uzor u stvarnosti za ovakvu tragikomičnu figuru? Od ponedjeljka, 9. decembra, konačno je