PLIVAČ 22. APRILA: Mnogo rada i ulaganja utkano u uspjeh

Jovan Lekić, šesnaestogodišnji plivač banjalučkog 22. aprila, prije nekoliko dana ostvario je jedan od ciljeva – ispunio je A normu Plivačkog saveza BiH za Evropsko seniorsko prvenstvo.

Ipak, neće učestvovati u Velikoj Britaniji, jer na EP idu iskusniji bh. plivači i plivačice, ali ističe da je rezultat ostvaren u Zrenjaninu (400 metara slobodno isplivao za 3:55.07 minuta, a 400 metara mješovito za 4:24.05 minuta) svakako vrijedan.

“Mnogo mi znače ostvareni rezultati i mislim da nije mala stvar isplivati normu sa toliko godina. Potrebno je mnogo mukotrpnog rada i ulaganja u sport. Žao mi je što neću nastupiti na EP, ali vjerujem da ću izboriti nastup na narednom šampionatu Evrope i da ću učestvovati”, rekao je Lekić u razgovoru za “Nezavisne”.

Lekić se plivanjem počeo baviti prije devet godina u klubu Mladost.

“Za ovaj sport sam se odlučio tako što sam kao mali stalno ronio i plivao na moru i na bazenima, a jednog dana me stariji trener ugledao i rekao mi da bi trebalo da počnem da treniram. Moj komšija i prvi trener Darko Paspalj me upisao u klub”, rekao je uspješni Banjalučanin.

Od tada je proveo sate i sate u bazenu i priznaje da nije lako uskladiti sve obaveze.

“Najvažnija stvar za bilo koji sport je odanost prema tome, konstantan rad i kontinuitet. Znati da se sve isplati i progurati kroz najteže trenutke da biste došli do svog cilja. Ali, nije to lako. Sedmično u bazenu provedem oko 20 sati (10 treninga po dva sata). Teško je uskladiti školu i plivanje, pogotovo kada su treninzi toliko teški i dugački, a najteže mi pada ustajanje svaki dan u 5.15 “, rekao je Lekić.

Kaže da je najponosniji na nastupe na Komen kupu, EYOF-u i Evropskom juniorskom prvenstvu i dodaje:

“Postoji nekoliko važnijih takmičenja na kojima sam nastupio. Na Centralnom evropskom prvenstvu sam ostvario lične najbolje rezultate. Na Komen kupu sam bio bolestan i imao temperaturu, ali sam opet zauzeo dobru poziciju. Na EYOF-u sam zauzeo 11. poziciju na 200 metara delfin, a na Evropskom juniorskom prvenstvu sam postigao najbolji personalni rezultat na 100 metara delfin.”

Lekić je osvojio više od 500 medalja, može da se pohvali sa više od 30 pehara za najboljeg plivača u svojoj kategoriji na nekom takmičenuju, ali i da je oborio više od 20 rekorda BiH. Naredne godine želi da pomjera i svoje i bh. granice, a o dugoročnim ciljevima kaže:

“Moj cilj u karijeri su norme za Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo i Evropsko seniorsko prvenstvo na velikim bazenima i plasman u finala navedenih takmičenja.”

(Nezavisne)

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,

Festival klasične gitare ‘Ubuntu Guitarfest’ uskoro u Banjaluci

Festival klasične gitare Ubuntu Guitarfest, u organizaciji Asocijacije gitarista 102 žice, održaće se u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra. Asocijacija gitarista 102 žice okuplja gitariste, nastavnike i profesore gitare, a osnovana je 2015. godine u Banjaluci. Asocijacija promoviše umjetničku muziku koncertnim, pedagoškim i naučnim djelovanjem, doprinosi raznolikosti kulturne i umjetničke ponude, te omogućuje stručno

Višković i Radojičić prisustvovali početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac – Lauš

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prisustvovali su danas početku izgradnje saobraćajnice Paprikovac-Lauš, jednog od najvećih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture, vrijednog 2,7 miliona KM, s rokom za izgradnju od 270 radnih dana. Višković je istakao da je Vlada Srpske izdvojila sredstva za ovaj projekat koji je od značaja za