Sport 12.12.2017.

Plivački savez ostavio plivače na cjedilu

ČITANJE: 3 minute

Plivački savez BiH može se pohvaliti da će imati pet predstavnika na Evropskom prvenstvu u malim bazenima, ali ono čega treba da se stidi je da nije ništa uradio kako bi njima obezbijedio put i boravak u Kopenhagenu gdje će biti održano takmičenje od 13. do 17. decembra.

Nikola Bjelajac, Amina Kajtaz, Emina Pašukan, Nejla Karić i Lamija Nedošević manje-više sami i uz pomoć klubova pronašli su načine kako da odu  put Danske da bi učestvovali na prvenstvu za koje su svojim radom i trudom izborili nastup. Dok su oni prolivali krv i znoj, kako bi ispunili norme i našli se među samim evropskim kremom, u Savezu nisu ništa radili. Tako je Olimp iz Banjaluke, čiji je član Bjelajac, sam platio troškove koji nisu maleni. Delegacija će u Danskoj ostati od danas do nedjelje, a dan za jedno košta 150 evra, plus avio karate i dnevni troškovi.

– Sami moramo da platimo iz tog razloga što je u Savezu totalno rasulo i neorganizacija. Za mene i Nikolu boravak tamo košta 600 maraka dnevno, a uz to treba dodati cijenu karata i ostale troškove. Bilo je plaćeno Svjetsko i Evropsko prvenstvo za juniore, a kada treba da se plati za seniore nema, niko nije postavio strategiju rada. To nema logike, nema nikakvog aršina šta treba da se plati, iako su svi zaslužili da idu. Apsurd je da plaćaju sami odlazak na EP. Samo za karte dali smo 1.200 evra, a ukupni troškovi biće oko 6.000 maraka. Adi Mešetović se razbolio i neće ići, a da je bio zdrav ne znam kako bi klub našao sredstava i za njega – kazao je Bjelajčev trener Miodrag Čeko.

Zbog raznih opstrukcija svi članovi Upravnog odbora iz RS su dali otkaze na te funkcije, tako da je stanje alarmantno. U Olimpu se trude da takvo stanje ne utiče na plivača i njegovu pripremu za prvenstvo.

– Atmosfera među plivačima je dobra, ne damo da se loše stanje prenese na plivače ni u kom smislu. Sve trpe klupski treneri i klubovi, a u nekim slučajevima sve spada na roditelje. Sva sredstava koje klubovi imaju ne mogu uložiti na pripreme, već za takmičenja. Ne može se ulagati u razvoj takmičara, već u ono što ste već razvili, jer kakav je smisao treninga ako ne odeš na takmičenje. Priznajem da je prije dvije godine bilo prilično dobro, ali zbog raznih opstrukcija krenulo je nizbrdo – istakao je Čeko i dodao da je tužno što su stranci sa koledža Perdju prepoznali Nikolin kvalitet, a kod nas dobija tapšanja po ramenu.

Velika očekivanja

Bjelajac će se takmičiti u tri discipline na Evropskom prvenstvu, i to na 50, 100 i 200 metara slobodno.

– Na svim trkama probaće plivati lične rekorde. Trku na 200 metara prvi put će plivati na velikim takmičenjima i to će biti bazna priprema na prvenstvom u velikim bazenima. Najveća očekivanja su na 100 slobodno gdje ima vrijeme 49,80 i sve ispod 49,60 je fenomenalno – kazao je Čeko.

(Glas)