PLIVAČKA NADA Marko Kovačić u kolekciji ima više od 600 medalja

Marka Kovačića, sedamnaestogodišnjeg plivača banjalučkog 22. aprila, nije bilo lako nagovoriti da počne da se takmiči. Onda je u svom prvom nastupu osvojio prvu medalju i počeo da gradi kolekciju, koja broji više od 600 odličja, a mašta o Igrama u Tokiju i Parizu.

“Nisam želio da se takmičim i dugo me nisu mogli nagovoriti da nastupam. Međutim, 2010. godine na državnom prvenstvu jedan kolega se povrijedio i nije mogao da dođe i nastupi. Otplivao sam štafetu s kolegama, među kojima je bio Mihajlo Čeprkalo, osvojili smo medalju i tada sam počeo aktivnije da se bavim plivanjem. To je bilo moje prvo takmičenje i prva medalja”, rekao je Kovačić.

Kao dječak je naučio da pliva, u početku je pomalo trenirao, a onda je morao da prestane.

“Dobio sam meningitis i morao sam da prestanem da treniram. Međutim, 2009. sam nastavio i došao sam u 22. april kod trenera Gorana Grahovca, koji me trenirao i u PK Banjaluka. On mi je i danas trener i napravili smo dosta dobrih rezultata”, kaže Kovačić i nastavlja priču o uspjesima:

“Prošle godine sam na Mediteranskom kupu na Malti bio treći na 100 metara slobodno i četvrti na 200 metara slobodno, zatim sam na Centralnoevropskom prvenstvu bio četvrti na 200 metara slobodno, ali sam bio ulazna godina i plivao sam sa starijim plivačima, a na Evropskom olimpijskom festivalu mladih sam plivao polufinale na 100 metara slobodno i bio 12.”

Nedavno je na Balkanskom juniorskom prvenstvu u Sarajevu osvojio dvije medalje. Do srebrne medalje je doplivao u disciplini 100 metara slobodno, a sa Aleksom Krmincem, Amarom Šapčaninom i Amerom Voljevicom do bronze u štafeti 4×100 metara mješovito.

“Medalje su me motivisale. U štafeti sam plivao sekund brže od mog najboljeg rezultata i dokazao sam sebi da mogu da plivam još brže. Moje medalje su motiv i mojim mlađim kolegama, koji su me bodrili, a koji tek treba da postignu uspjehe ili djeci koja tek treba da plivanju”, istakao je Kovačić, koji se priprema za Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo za juniore.

Na EP ga očekuje jaka konkurencija, ali i borba sa starijim plivačima. Kaže da je teško prognozirati plasman, da bi volio da uđe u polufinale, ali je svjestan da to neće biti lako.

“Jedan od planova mi je da popravim vrijeme na 100 metara slobodno kako bih mogao da odem na koledž u SAD, ali imam još vremena do tada. Pored želje da studiram, želim da plivam do 30. godine. Znam da je to puno, ali uživam u ovom sportu. Na plivanje gledam kao na nešto što me odvaja od realnosti, uživam u onome što sam naučio i želim da učim i dalje. Jedan od ciljevima mi je da odem na Olimpijske igre u Tokio 2020, znam da to neće biti lako jer su norme dosta jače nego u Rio de Žaneiru, a 2024. u Parizu se nadama polufinalu”, istakao je mladi plivač.

Treninzi i škola

Marko Kovačić je učenik drugog razreda Medicinske škole i ponekad zbog plivanja mora da propusti časove.

“Treniram dva puta dnevno u bazenu i imam jedan suvi trening, tako da se nekada desi da izostanem s prvih časova, pošto sam uvijek prva smjena. Profesori uglavnom imaju razumijevanja, a najveća podrška su mi razrednica Ljiljana Mandić i profesorica Slavica Lukač”, rekao je Kovačić.

(Nezavisne)

OGLAS GRADSKE UPRAVE Na prodaju garaže u šest ulica

Gradska uprava objavila je juče oglas o prodaji garaža pribavljanjem pismenih ponuda. Iz Gradske uprave je saopšteno da su na prodaju garaže u ulicama Filipa Macure, Masarikovoj, Majke Knežopoljke, Vojislava Đede Kecmanovića, Carice Milice i Sime Matavulja. – Pravo podnošenja ponude imaju fizička i pravna lica. Ponude se podnose zaključno sa 2. oktobrom 2018. godine

ZBOG SMJEŠTAJA U STUDENTSKE DOMOVE Nastava na fakultetima odgođena za 8. oktobar

Početak nastave na Banjalučkom univerzitetu u školskoj 2018/2019. godini, umjesto 1. oktobra, pomjeren je na 8. oktobar, zbog smještaja studenata u studentske domove i potreba organizovanja trećeg upisnog roka, čiji će konkurs biti objavljen u ponedjeljak. Potvrdio je ovo Dario Stanković, portparol Banjalučkog univerziteta, koji kaže da je nakon trećeg upisnog roka potrebno i završiti

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti

ZA VIKEND Obustava saobraćaja sutra u centru Banjaluke

Zbog rolerijade će sutra od 7 do 17 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save (Pozorište) do Bulevara cara Dušana (Ekvator). Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ U BANJALUCI “Moramo više pažnje da posvetimo čitanju da nam djeca rastu uz knjigu”

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić ugostio je danas istaknutog srpskog književnika Ljubivoja Ršumovića, uz čije su stihove odrasle mnoge generacije. Na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, Predrag Bjelošević, predsjednik Zoran Talić zahvalio je pjesniku, što daje veliki doprinos književnosti, pozorištu i uopšte kulturi Banjaluke i Republike Srpske. Književnk Ljubivoje

Upoznajte najbogatiji “parking” u Banjaluci

Treći sprat stambene zgrade na broju 79A, u Karađorđevoj ulici u Banjaluci, jedan je od najbogatijih i najveselijih u gradu na Vrbasu. Goran Filipović, otac dvomjesečnog Jakova, priča za “Nezavisne” da dječijeg smijeha u njihovom hodniku ne nedostaje. Pored njegovog sinčića, u susjednim stanovima odrastaju još tri bebe. (Nezavisne)