Vijesti 26.10.2016.

Pljačkaši pokušali da probuše blindirani kombi

ČITANJE: 3 minute

U pljački kombija “Sector securitya” na autoputu Banjaluka – Gradiška korištena je pancirno-zapaljiva municija, pogodna za probijanje metalnih površina, što svjedoči da su razbojnici imali direktan umišljaj da probuše blindirano vozilo.

Takav zaključak nameće se iz nalaza balističkog vještačenja koji je na suđenju suspendovanim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i civilu Olegu Bandi danas prezentovao šef Odsjeka za balistiku Federalne uprave policije Bruno Franjić.

O kakvoj se municiji radilo Franjić je pojasnio tek u okviru unakrsnog ispitivanja od strane odbrane, dok mu republički tužilac Živana Bajić to pitanje nije ni postavila!?

“Riječ je o vojnoj municiji koja se koristi za probijanje metalnih površina poput cisterni i slično. Zrna tih metaka na 100 metara udaljenosti probijaju čeličnu ploču debljine šest milimetara”, rekao je Franjić, a prenosi portal “Srpska kafe”.

Iz nalaza se vidi da su razbojnici prema zaštitarima i vozilima “Sector securitya” ispalili najmanje 17 metaka kalibra 7,62×39 milimetara, jer je na licu mjesta pronađeno toliko čaura. Od toga 10 čaura odgovara pancirno-zapaljivoj municiji, dok su preostalih sedam obični meci.

Franjić je rekao da mu je na vještačenje dostavljeno pet automatskih pušaka “CZ M70”, od čega četiri sa preklopnim kundakom (AB2) i jedna sa drvenim kundakom (B1), koje su nakon hapšenja optuženih pronađene zakopane na Kozari. Dostavljeno mu je 17 čaura i jedan metak, a iz nalaza se vidi da je tokom pljačke pucano iz tri puške.

“Sve puške bile su tehnički ispravne, a čaure s lica mjesta poklapaju se sa čaurama iz tri puške, sa preklopnim kundacima, koje su mi dostavljene na vještačenje. Upoređivanjem čaura utvrđeno je da je 12 čaura ispaljeno iz jedne puške, četiri iz druge i jedna iz treće”, rekao je Franjić.

Na pitanje branioca optuženih, advokatice Jadranke Ivanović balističar je rekao da je prije vještačenja sve puške detaljno morao da očisti od hrđe. Opisao je i kako su puške i municija bile upakovane pri čemu je uočio i jedan propust.

“Materijal mi je dostavljen u papirnim vrećama i sve je bilo upakovano u skladu sa pravilima, izuzev čaura. Na vrećama s čaurama nije bilo takozvane “evidence trake”, već je jednostavno bila zaheftana običnom heftalicom”, istakao je Franjić.

Pojasnio je i da su mu čaure dostavljene s pečatom Biološkog fakulteta u Beogradu, gdje je rađena analiza DNK tragova.

Republičko javno tužilaštvo RS Vladana Malića tereti kao organizatora, a ostale kao članove zločinačkog udruženja koji su 22. septembra prošle godine na autoputu Banjaluka – Gradiška “audijem A6” presreli kolonu vozila, koja je prevozila novac UniCredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom” razbojnici su naterali obezbjeđenje da otvori tovarni prostor kombija iz koga su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je radnik “Sector securitya” Đurađ Bajić. Optužnicom su obuhvaćeni i specijalci Željko Inđić (26) i Goran Janjuz (24), kao i radnik “Sector securitya” Danijel Kuzmić (29), koji su s tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivice i svjedočili su protiv ostalih optuženih. Međutim, detalji sporazuma još nisu objelodanjeni.

(srpskacafe.com)