PO ČETVRTI PUT Dani arhitekture u Banjaluci

Istraživački centar za prostor po četvrti put organizuje Dane arhitekture Banjaluka koji će se održati u periodu od 2. do 10. juna.

Centralni dio događaja je simpozijum koji se održava u petak 8. juna i subotu, 9. juna u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će predavači i najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, kako iz regiona tako i drugih evropskih zemalja, predstaviti svoj rad, vizije i ideje, saopštili su organizatori.

Dani arhitekture Banjaluka su jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji za cilj ima stvaranje solidne, aktivne i progresivne lokalne arhitektonske scene kao dijela globalne arhitektonske zajednice. Događaj uključuje predavanja i panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe savremenih ostvarenja, radionice sa studentima, projekcije filmova, itd.

Premda su okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, Dani arhitekture Banjaluka, se obraćaju i široj društvenoj zajednici. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, Dani kontinuirano razmatraju neku od aktuelnih tema prepoznatih u lokalnom kontekstu, oslanjajući se na puno šire iskustvo različitih društvenih i kulturoloških prostora Evrope, navode iz Centra.

Tema ovogodišnjih Dana 2018 je HERIT. CITY ili GRAD I NASLJEĐE i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti? Na tragu Evropske godine kulturnog nasljeđa 2018, zajedno sa učesnicima Dana 2018 razmatramo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktuelnog, umreženog i rapidnog, razvoja i rasta gradova.

Predavači i gosti na Danima arhitekture Banjaluka 2018. su Abalo Alonso (Španija), Sonia Cohan iz biroa Dorte Mandrup (Danska), Krešimir Damjanović (Hrvatska), ATRIUM arhitekti (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i Milan Aleksić iz A+B arhitekti (Bosna i Hercegovina).

Pored serija predvanja, program Dana arhitekture 2018. obuhvata i izložbe: Sunčana strana modernizma (Maroje Mrduljaš and Mira Stanić), EuropaNostra – Sharing heritage sharing values i Arhitektonično (Ivan Antić). Izložbe će uz uvodno predavanje Igora Marića (Srbija) biti otvorene 2. juna 2018. god. u Kulturnom centru Banski dvor.

Dane arhitekture Banjaluka 2018 HERIT. CITY prati i višemjesečni projekat Small-Scale međunarodna radionica u kojoj učestvuju studenti AGGF-a u Banjoj Luci zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva sa univerziteta u Trondhajmu i Sarajevu.

Organizator takođe poziva sve one koji se izražavaju kroz fotografiju, crtež, kolaž, računarsku vizualizaciju, nekoliko riječi ili neki drugi medij da zabilježe i prikažu svoje viđenje kulturnog nasljeđa.

Konkurs HERIT.CITY koji je otvoren do 25.maja želi da preispita kolektivni i individualni odnos prema nasljeđu i kulturnim dobrima. Cilj  konkursa je da otvori pitanja,  podstakne komunikaciju, podigne nivo svijesti i  prikupi  materijal  koji će biti predstavljen  u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka  2018. Više informacija o propozicijama konkursa možete naći na OVOM linku.

Gorivo jeftinije do sedam feninga

I do sedam feninga pojeftinilo je gorivo na nekim benzinskim pumpama u Banjaluci, čime je krak talasa rezanja cijena benzina i dizela, nakon Semberije, zahvatio i najveći grad Republike Srpske. Da će doći do ovog trenda, “Nezavisne” su objavile prije nekoliko dana, pozivajući se na informacije iz resornog ministarstva, ali i na stav prometnika naftnih

“PLES JE ŽIVOT” Revija mladih plesača u Domu omladine

“Zdravo da ste” omladinski centar, uz podršku Grada Banjaluka, i ove godine organizuje plesni događaj – Revija plesača. Ovaj događaj će se održati 25. novembra u Domu omladine sa početkom u 15 časova. Učestvovati mogu mladi od šest do 30 godina starosti sa osmišljenom jednom ili više koreografija u trajanju do tri minute. – Manifestacija

TANJA STUPAR-TRIFUNOVIĆ: Poezija traži da osvijetli zatamnjenja

Poezija uvijek ima te svoje univerzalne teme, kojih se ja ne odričem i vrlo su mi drage, a negdje su novi načini ili pokušaji da se da i lični pečat vremena pošto nas ono obilježi svakako i ja ne bježim od toga da pristupim na savremen način, odnosno iz savremene perspektive zato što me i

VOZAČI OPREZ Magla i odroni na pojedinim dionicama

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija bez većih zastoja i posebnih ograničenja, ali se vozačima preporučuje oprez zbog odrona i jutarnje magle na pojedinim dionicama, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Sva mjesta na kojima se izvode radovi propisno su obilježena, a vozačima se savjetuje da poštuju privremeno postavljenu

“ELEKTROKRAJINA” U nedjelju bez struje 14 banjalučkih ulica

Zbog izvođenja radova na elektromreži bez struje će u subotu od osam do 13 časova biti dio naselja Saračica. U nedjelju struju od osam do 10.30 neće imati dijelovi ulica Sime Matavulja i Zdrave Korde. Istog dana od osam do 17 časova bez struje će biti dijelovi ulica Branislava Nušića, Jovice Savinovića, Ljubice Mrkonjić, Kralja