PO ČETVRTI PUT Dani arhitekture u Banjaluci

Istraživački centar za prostor po četvrti put organizuje Dane arhitekture Banjaluka koji će se održati u periodu od 2. do 10. juna.

Centralni dio događaja je simpozijum koji se održava u petak 8. juna i subotu, 9. juna u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će predavači i najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, kako iz regiona tako i drugih evropskih zemalja, predstaviti svoj rad, vizije i ideje, saopštili su organizatori.

Dani arhitekture Banjaluka su jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji za cilj ima stvaranje solidne, aktivne i progresivne lokalne arhitektonske scene kao dijela globalne arhitektonske zajednice. Događaj uključuje predavanja i panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe savremenih ostvarenja, radionice sa studentima, projekcije filmova, itd.

Premda su okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, Dani arhitekture Banjaluka, se obraćaju i široj društvenoj zajednici. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, Dani kontinuirano razmatraju neku od aktuelnih tema prepoznatih u lokalnom kontekstu, oslanjajući se na puno šire iskustvo različitih društvenih i kulturoloških prostora Evrope, navode iz Centra.

Tema ovogodišnjih Dana 2018 je HERIT. CITY ili GRAD I NASLJEĐE i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti? Na tragu Evropske godine kulturnog nasljeđa 2018, zajedno sa učesnicima Dana 2018 razmatramo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktuelnog, umreženog i rapidnog, razvoja i rasta gradova.

Predavači i gosti na Danima arhitekture Banjaluka 2018. su Abalo Alonso (Španija), Sonia Cohan iz biroa Dorte Mandrup (Danska), Krešimir Damjanović (Hrvatska), ATRIUM arhitekti (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i Milan Aleksić iz A+B arhitekti (Bosna i Hercegovina).

Pored serija predvanja, program Dana arhitekture 2018. obuhvata i izložbe: Sunčana strana modernizma (Maroje Mrduljaš and Mira Stanić), EuropaNostra – Sharing heritage sharing values i Arhitektonično (Ivan Antić). Izložbe će uz uvodno predavanje Igora Marića (Srbija) biti otvorene 2. juna 2018. god. u Kulturnom centru Banski dvor.

Dane arhitekture Banjaluka 2018 HERIT. CITY prati i višemjesečni projekat Small-Scale međunarodna radionica u kojoj učestvuju studenti AGGF-a u Banjoj Luci zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva sa univerziteta u Trondhajmu i Sarajevu.

Organizator takođe poziva sve one koji se izražavaju kroz fotografiju, crtež, kolaž, računarsku vizualizaciju, nekoliko riječi ili neki drugi medij da zabilježe i prikažu svoje viđenje kulturnog nasljeđa.

Konkurs HERIT.CITY koji je otvoren do 25.maja želi da preispita kolektivni i individualni odnos prema nasljeđu i kulturnim dobrima. Cilj  konkursa je da otvori pitanja,  podstakne komunikaciju, podigne nivo svijesti i  prikupi  materijal  koji će biti predstavljen  u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka  2018. Više informacija o propozicijama konkursa možete naći na OVOM linku.

Servisne informacije za 17. februar

Servisne informacije za nedjelju, 17. februar 2019. godine: Policijska uprava Dogodila su se tri krivična djela, javni red i mir je narušen pet puta. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 68 odraslih pacijenta, 15 djece i obavljeno je 25 kućnih posjeta. Vatrogasna brigada Vatrogasna

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih