PO ČETVRTI PUT Dani arhitekture u Banjaluci

Istraživački centar za prostor po četvrti put organizuje Dane arhitekture Banjaluka koji će se održati u periodu od 2. do 10. juna.

Centralni dio događaja je simpozijum koji se održava u petak 8. juna i subotu, 9. juna u prostorijama Gradskog pozorišta ”Jazavac”, kada će predavači i najbolji protaganisti iz oblasti arhitekture danas, kako iz regiona tako i drugih evropskih zemalja, predstaviti svoj rad, vizije i ideje, saopštili su organizatori.

Dani arhitekture Banjaluka su jedan od najznačajnijih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji za cilj ima stvaranje solidne, aktivne i progresivne lokalne arhitektonske scene kao dijela globalne arhitektonske zajednice. Događaj uključuje predavanja i panel diskusije lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti oblikovanja i stvaranja arhitektonskog i urbanog prostora, izložbe savremenih ostvarenja, radionice sa studentima, projekcije filmova, itd.

Premda su okrenuti arhitektonskoj stručnoj sceni, Dani arhitekture Banjaluka, se obraćaju i široj društvenoj zajednici. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unaprijedi, Dani kontinuirano razmatraju neku od aktuelnih tema prepoznatih u lokalnom kontekstu, oslanjajući se na puno šire iskustvo različitih društvenih i kulturoloških prostora Evrope, navode iz Centra.

Tema ovogodišnjih Dana 2018 je HERIT. CITY ili GRAD I NASLJEĐE i preispituje važno pitanje: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti? Na tragu Evropske godine kulturnog nasljeđa 2018, zajedno sa učesnicima Dana 2018 razmatramo probleme integracije i inovacije naslijeđa u odnosu na dinamiku aktuelnog, umreženog i rapidnog, razvoja i rasta gradova.

Predavači i gosti na Danima arhitekture Banjaluka 2018. su Abalo Alonso (Španija), Sonia Cohan iz biroa Dorte Mandrup (Danska), Krešimir Damjanović (Hrvatska), ATRIUM arhitekti (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i Milan Aleksić iz A+B arhitekti (Bosna i Hercegovina).

Pored serija predvanja, program Dana arhitekture 2018. obuhvata i izložbe: Sunčana strana modernizma (Maroje Mrduljaš and Mira Stanić), EuropaNostra – Sharing heritage sharing values i Arhitektonično (Ivan Antić). Izložbe će uz uvodno predavanje Igora Marića (Srbija) biti otvorene 2. juna 2018. god. u Kulturnom centru Banski dvor.

Dane arhitekture Banjaluka 2018 HERIT. CITY prati i višemjesečni projekat Small-Scale međunarodna radionica u kojoj učestvuju studenti AGGF-a u Banjoj Luci zajedno sa studentima arhitekture i građevinarstva sa univerziteta u Trondhajmu i Sarajevu.

Organizator takođe poziva sve one koji se izražavaju kroz fotografiju, crtež, kolaž, računarsku vizualizaciju, nekoliko riječi ili neki drugi medij da zabilježe i prikažu svoje viđenje kulturnog nasljeđa.

Konkurs HERIT.CITY koji je otvoren do 25.maja želi da preispita kolektivni i individualni odnos prema nasljeđu i kulturnim dobrima. Cilj  konkursa je da otvori pitanja,  podstakne komunikaciju, podigne nivo svijesti i  prikupi  materijal  koji će biti predstavljen  u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka  2018. Više informacija o propozicijama konkursa možete naći na OVOM linku.

MINISTARSTVO NAREDILO: Umjesto na nastavu, srednjoškolci idu na osveštavanje temelja srpsko-ruskog hrama

Banjalučki srednjoškolci će u ponedjeljak umjesto na nastavu morati na osveštenje temelja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Navedeno je ovo u obavještenju koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo svim direktorima banjalučkih srednjih škola. – Obavještavaju se direktori srednjih škola Grada Banjaluka da 17. septembra, povodom osveštenja temelja srpskod-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u

RODITELJI BRANE PREDŠKOLSKU USTANOVU Vrtić pred zatvaranjem zbog svađe vlasnika obdaništa i objekta

Privatna predškolska ustanova „Vrtić Naš“ na Petrićevcu, prema rješenju Ministarstva prosvjete, u ponedeljak bi trebalo da prestane sa radom, čemu se roditelji oštro protive. Višemjesečne nesuglasice vlasnika vrtića Marinja Hrnjeza i vlasnika prostora u Ulici Ivana Gorana Kovačića Svetozara Nišića, gdje je smještena ova ustanova, a koji su ove sedmice zbog fizičkog obračuna završili čak

ZAVRŠNICA Berlok i Đanesi u finalu Srpska opena

Ovogodišnje izdanje teniskog čelendžer turnira u Banjaluci došao je u samu završnicu. Veteran Karlos Berlok i Alesandro Đanesi izborili su finalni meč pobjedama od 2:0 u polufinalu. U italijanskom derbiju, Alesandro Đanesi bio je bolji od Filipe Baldija, po setovima 7:6, 6:4. U drugom polufinalu, iskusni Argentinac Karlos Berlok pobjedio je Francuza Tatlota, po setovima

SVIH UZRASTA “Rolerijada” u Banjaluci okupila više od 200 učesnika

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je danas “Banjalučku rolerijadu”, koja je okupila više od 200 učesnika svih uzrasta. Amidžić je zahvalio Školi sporta “Zvjezdica” na trudu da se u Banjaluci prvi put organizuje ova manifestacija, navodeći da su najljepši događaji u gradu oni koji okupljaju najmlađe i podstiču ih da se bave sportom. “Ovo

ČUBRILOVIĆ: DNS vodi politiku principijelnosti i kompromisa

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je “politika principijelnosti, razumijevanja i kompromisa te stranke jedini put ka zacrtanom cilju Republike Srpske i BiH prema članstvu u EU”. Čubrilović je rekao novinarima da će DNS s ciljem zaštite takve politike pokušati da na predstojećim izborima osvoji što više mandata

Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović. Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke. Predsjednik Republike