Po prvi put: 250.000 KM za sportske sekcije u školama

Banja Luka će ove godine rasporediti sredstava za sport po novim kriterijumima i načinu bodovanja, u namjeri da se na ravnopravan  način vrednuju sportski rezultati. 

Novi način sufinansiranja programskih aktivnosti sportskih organizacija urađen je u skladu novim programom razvoja sporta Grada Banja Luka za period 2018-2022. godine i definisan je kroz osnovni, posebni i dopunski program finansiranja. Ovaj dokument naći će se pred odbornicima Skupštine grada Banja Luka na narednoj, 20. sjednici, koja će biti održana 21. februara.

-Po prvi put, imamo jasan i transparetan način bodovanja vrijednosti sportskih rezultata i određena je finansijska vrijednost svakog ostvarenog boda po sportovima. Nema subjektivnog i paušalnog određivanja budžetskih sredstava sportskim organizacijama – kazao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

On je naglasio, da se po prvi put sistemski radi i na razvoju školskog sporta, za koji je povećan budžet za 250.000 KM, i kojim će biti obuhvaćeno oko 10.000 učenika banjalučkih osnovnih škola.

-Realizovaće se i projekat “Sport dostupan djeci” kojim se planira sufinansirati članarine u sportskim organizacijama za djecu nižih uzrasnih kategorija koja su u sistemu takmičenja. Podrška neće izostati ni za projekat besplatne obuke neplivača, kroz koju godišnje prođe najmanje 500 djece drugih razreda osnovnih škola – naveo je Banjac.

Prema njegovim riječima, u 2018. godini Grad Banja Luka prvi put finansira dva obavezna sistematska pregleda u sportovima kojim je to propisano sportskim pravilima. Prvim sistematskim pregledom obuhvaćeno je oko 700 sportista starijih od 18 godina, i oko 500 sportista koji imaju drugi sistematski pregled u toku takmičarske sezone.

-Banja Luka će dobiti i nove teretane u prirodi, a izgradnja dvorane na lokaciji starog Šoping centra i dvorane u okviru banjalučke Gimnazije se direktno vežu na usvojeni Program razvoja sporta Grada Banja Luka za period 2018-2022. godine – pojasnio je Banjac.

Govoreći o osnovnom programu, koji je i najobuhvatniji, Banjac je naveo da je njegov budžet 878.640 KM, kojim će biti sufinansirane programske aktivnosti 59 sportskih organizacija.

-U okviru ovog programa, 76 odsto ili 45 sportskih organizacija dobija povećanje finansijskih sredstava u odnosu na prošlu godinu – naglasio je Banjac.

dragan banjac

Kriterijumi za ovaj program odnosnili su se na: kategoriju sporta, tradicija sporta u Gradu, postignuti rezultati u protekloj takmičarskoj sezoni, broj takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja, organizacija takmičenja i razvijenost sporta.

-Shodno tome, Grad Banja Luka pokazuje svim sportskim kolektivima da imaju finansijsku sigurnost, odnosno mogućnost planiranja sredstava u skladu sa njihovim ostvarenim rezultatima – naveo je on, te dodao da je na isti način i po istom principu bodovane i sportske organizacije lica sa invaliditetom.

Na posebni program, za koji je izdvojeno 55.400 KM, prijavilo se 37 sportskih organizacija i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, a od toga samo jedna sportska organizacija nije finansirana zbog nepotpune dokumentacije.

-Prednost ovog programa je da se kroz njega mogu finansirati i škole sporta, što do sada nije bio slučaj – istakao je Banjac, navedeći da je namjera bila  podstaći i stvoriti uslove za unapređenje i razvoj sporta, odnosno bavljenje građana sportom, posebno djece, omladine, žena i lica sa invaliditetom.

Grad će ove godine podržati i organizaciju sportskih takmičenja ili manifestacija kroz dopunski program finansiranja, i to sedam manifestacija od posebnog značaja i 22 manifestacije od značaja za grad, sa ukupnim sredstvima u iznosu od 89.500 KM.

AUTOMOBIL SLETIO U VRBAS KOD BANJALUKE Strahuje se da je jedno lice poginulo

Policiji je prijavljeno da je vozilo sletjelo u rijeku Vrbas, u mjestu Tijesno, kod Banjaluke, a strahuje se da je jedno lice poginulo, saznaju “Nezavisne”. “Danas u 16.44 časova, na regionalnom putu Jajce – Banjaluka, u mjestu Tijesno, došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedno vozilo sletjelo u rijeku Vrbas”, potvrdila nam je

GRADSKI DERBI Borac na startu Prve lige RS dočekuje banjalučki Željezničar

Banjalučki derbi na startu Prve lige Republike Srpske. Borac će 11. avgusta na Gradskom stadionu u prvom kolu dočekati Željezničar Sport tim i krenuti ka zacrtanom cilju, a to je povratak u Premijer ligu BIH. Na drugoj strani ekipa sa Predrgađa je dodatno podmladila tim i sa novim trenerom Zoranom Ćurguzom boriće se za opstanak.