Vijesti 27.12.2018.

PO PRVI PUT Mjesečne stipendije za najbolje sportiste

ČITANJE: 2 minute

Od 1. januara 2019. prvi put se uvode mjesečne stipendije za najbolje sportiste grada, juniore i seniore, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić, nakon što su odbornici na posljednjoj sjednici u ovoj godini usvojili godišnji program za kulturu, sport i turizam.

Programi podrazumijevaju sufinansiranje ili finansiranje niza aktivnosti, od izgradnje infrastrukture, klubova, manifestacija do pojedinih dodatnih programa.

“Već treću godinu zaredom se povećavaju izdvajanja za sport i kulturu. Nisu ta sredstva samo na budžetskim stavkama resornih odjeljenja, nego i na drugim, prije svega kada je riječ o izgradnji komunalne infrastrukture”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, bitna stavka je ulaganje u izgradnju sportske infrastrukture.

“Dobićemo novu sportsku dvoranu, a iduće godine planiramo gradnju novog pomoćnog fudbalskog stadiona, nove teretane u prirodi, nekoliko trim staza, nastavak akcije izgradnje dječjih igrališta, a nastavljamo i uređenje rekreativnih staza od Banj brda do Trapista”, naglasio je Radojičić.

Grad će nastaviti i projekat koji se odnosi na sufinansiranje članirina u sportskim klubovima i zdravstvenih pregleda sportista, te sa besplatnim sportskim sekcijama po svim osnovnim školama.

“Ove godine prvi put, a iduće ponovo, predviđeno je finansiranje po javnom pozivu novih projekata u oblasti kulture u skladu s ciljevima nove Strategije razvoja kulture. Radiće se i dalje na decentralizaciji kulture, gdje ćemo na prigradskom i seoskom području raditi nove ili obnavljati objekte u kojima mogu da se dešavaju sadržaji iz oblasti kulture”, rekao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, sumirajući ovogodišnji rad gradskog parlamenta, kazao je da su odbornici dali dosta konstruktivnih prijedloga za koje je Gradska uprava imala sluha.

Dodao je da bi sljedeća sjednica gradskog parlamenta trebalo da bude održana krajem januara ili početkom februara 2019.

Sjednica nije prošla bez polemika, a u verbalni sukob su ušli Stojan Vukajlović, odbornik SNSD-a, i Aleksandar Petković, odbornik Kluba odbornika SzP, ali su nakon petominutne pauze nastavili zasjedanje.

Budžet dobio zeleno svjetlo

Odbornici Skupštine grada usvojili su na prvom dijelu zasjedanja budžet grada za 2019. godinu u iznosu od 133.870.000 KM, što je za 2,25 miliona KM više u odnosu na nacrt ovog dokumenta.

U budžetu za narednu godinu biće izdvojeno oko 20 miliona KM za investicije kojima će biti rješavani problemi građana u mnogim životnim oblastima.

Budžetskim, ali i sredstvima iz eksternih izvora finansiranja u 2019. godini planiran je niz novih projekata. Predviđeni su gradnja kanalizacije u Tuzlanskoj ulici, nastavak rekonstrukcije pješačke zone u centru grada nakon obnove Banskog dvora, ali i mnogi drugi projekti.

Odbornici su dali zeleno svjetlo i rebalanasu ovogodišnjeg budžeta, koji je premašio 149 miliona KM.

(Nezavisne)