Vijesti 24.10.2022.

Po ugledu na svjetske gradove: Banja Luka uvodi moderne elektronske servise

ČITANJE: 3 minute

Grad Banja Luka je započeo sa implementacijom projekta uvođenja modernih elektronskih servisa u sklopu ostvarivanja ciljeva eUprave, kako interne digitalne transformacije,, tako i uspostavljanja novih elektronskih servisa prema građanima i privredi.

Riječ je o PIPLS projektu, kojeg primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira UNDP u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave.

Kako je pojasnila savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, aktuelna gradska administracija se odavno opredijelila da digitalizuje svoje usluge, a sada ovaj projekat kreće u realizaciju.

-Nama je digitalizacija oduvijek bila jedan od prioriteta. Mi smo u proteklkom periodu intezivno radili na traženju donatora koji bi podržali jedan ovakav značajan projekat i imali smo sreću da smo kroz projekat PIPLS/TAF, koji realizuje UNDP, aplicirali i uspjeli da dobijemo finansijska sredstrva za projekat, koji u sebi sadrži i kompomentu koja se odnosi na elektronsko upravljanje dokumentima unutar Gradske uprave, bez papirologije – pojasnila je savjetnica Šukalo.

Poručila je kako gradska administracija detaljno analizira sve ono što je dosada urađeno, te da je cilj da se svi softveri uvežu u jedan kompaktan sistem.

-Želimo da svim našim građanima omogućimo da sve usluge gradske administracije dobiju kroz digitalne resurse. Značajno je naglasiti da je ovo tek prva faza projekta, u kojoj stvaramo temelje jedne ozbiljne digitalne transformacije – poručila je ona.

Iskoristila je priliku da zahvali donatorima, te konsultantu koji je radio na pripremi samog projektnog zadatka.

Konsultant angažovan od strane UNDP na projektu uspostavljanja digitalne transformacije u Gradu Banjoj Luci, Aleksandar Mastilović, poručio je da je implementacijska faza uvođenja modernih elektronskih servisa, kako dio i interne digitalne transformacije, tako i eksterne digitalne transformacije, a dalje će se kroz uspostavljanje novih elektronskih servisa prema građanima i privredi pokazati da je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i vidljivo unapređenje kvaliteta usluga javne uprave.

-Osnovni cilj ovog projekta jeste da Grad Banja Luka, kao organ uprave, bude sposoban da odgovori na agilan način na sve ubrzaniji tempo života ali i povećan obim potreba za uslugama, kako fizičkim licima, odnosno građanima, tako i privrednim subjektima, koji zahtijevaju servise visokog kvaliteta–rekao je on.

Poručio je kako je Grad prepoznao trendove, te je u saradnji sa međunarodnim organizacijama, ali i uz svoje resurse i podršku svojih zaposlenih, započeo nekoliko ključnih projekata.

-Grad Banja Luka se priprema da u narednom periodu omogući postavljanje veb servisa, koji bi trebalo da budu dostupni na zvaničnoj interenet stranici Grada, pomoću kojih će građani i privreda moći da komuniciraju i na formalan način sa upravom, naravno uz primjenu elektronskih potpisa i pečata, te da podnose zahtjeve i da na taj način zaprimaju rješenja, odluke, mišljenja, da prate u realnom vremenu statuse svojih predmeta i fazu rješavanja. Na taj način će se uspostaviti jedan novi nivo dvosmjerne komunikacije između uprave i građana, što je od velikog značaja – rekao je Mastilović.

Dodao je kako ciljeva ima nekoliko, a efekt koji će se osjetiti u samom gradu jeste značajno ubrzavanje procesa i olakšavanje rada zaposlenik.

-Mnogi procesi koji zahtijevaju manuelni rad, kao što su prekucavanje, prepisivanje istih podataka i informacija, biće zamijenjeni. Oni će biti automatizovani, a podaci koji se jednom prikupe biće dijeljeni, te zahvaljujući tome neće biti potrebe da se isti ponovo prikupljaju – naglasio je konsultant na projektu, te dodao da će upravo ovo pomoći najviše prilikom dvosmjerne komunikacije, na zadovoljstvo svih.

E.M.