Svijet 21.12.2022.

“POBIJEDIĆEMO ZAJEDNO”: Održan sastanak Zelenski – Bajden u Bijeloj kući

ČITANJE: 2 minute

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i SAD Joe Biden održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su, između ostalog, razgovarali o američkoj podršci Ukrajini i borbi protiv ruske agresije. .

Ovo je prva strana posjeta ukrajinskog predsjednika nakon početka ruske agresije na njegovu zemlju u februaru ove godine.

Cilj posjete je bio nastavak lobiranja kod ukrajinskog predsjednika u SAD, nakon što su se pojavile određene struje, posebno u krugovima republikanaca, koji nisu pretjerano zadovoljni velikim finansijskim izdvajanjima za podršku Ukrajincima.

Bajden je rekao da mu je drago da vidi Zelenskog uživo nakon toliko telefonskih poziva. Posjeta Zelenskog dolazi na 300. dan rata u kojem Ukrajinci pokazuju svoju odlučnost da brane svoju domovinu.

“Nikada nećemo ostaviti Ukrajinu samu”, rekao je Bajden.

On je rekao da su SAD i prije same agresije pomogle Ukrajini da bude spremna slanjem oružja i protivraketnih sistema i municije.

“Više od 50 zemalja je pomoglo Ukrajini. Zajedno smo isporučili milijarde dolara pomoći kako bi Ukrajina imala osnovna sredstva za život. Ukrajina je dobila bitku u Kijevu, Hersonu, Harkovu… SAD su posvećene pomoći Ukrajini. koliko god je potrebno”, naveo je Bajden.

Bajden je najavio novi paket pomoći od 1,8 milijardi dolara i raketni sistem Patriot, koji će značajno ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

“Želimo da Rusija odgovara za ratne zločine. Svjetlo će pobijediti tamu,” rekao je on.

Zelenski je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno predsjedniku Joeu Bidenu na podršci Ukrajini tokom ruske agresije.

On je takođe zahvalio na sistemu PVO Patriot i milijardama dolara finansijske podrške.

“Svaki američki dolar će biti usmjeren na jačanje globalne sigurnosti. Znam da će američko vodstvo biti snažno u globalnom okviru u odbrani naših vrijednosti”, dodao je.

Ukrajinski predsjednik je rekao da se Ukrajina bori za zajedničku pobjedu protiv tiranije.

“Pobijedićemo, i zaista želim da pobijedimo zajedno. Nije da želim, ali sam siguran u to”, rekao je Zelenski.

Bajden je rekao da Ukrajina ne može pobijediti sama na bojnom polju, ali može uz pomoć Amerike i svih drugih saveznika.

“Putin je pogrešio. Mislio je da će slomiti Zapad, NATO, saveznike… Veoma je pogrešio. Rusija danas oseća posledice rata”, rekao je američki predsednik.