Biznis 09.08.2016.

Pobjeda žiranata: Banke priznale da su griješile

ČITANJE: 2 minute

Od 2.500 računa koji su žirantima blokirani u Bobar banci i Banci Srpske, nakon likvidacije, za samo mjesec dana odblokirano je više od 1.200 računa.

U Udruženju za zaštitu žiranata BiH objašnjavaju da je deblokada uslijedila kada su se prevareni žiranti digli na noge, jasno poručivši da neće dozvoliti da budu žrtvena jagnjad bankama koje pošto-poto žele da dođu do para koje dužnici neće da vraćaju.

Kažu da je ovo, praktično, njihovo priznanje da su u prošlosti kredite dijelile mimo propisa, zbog čega se danas grčevito bore da naplate kredite plasirane prezaduženim ili kreditno neposobnim klijentima.

– Van pameti je da banke blokiraju račune žirantima. Ako smatraju da smo krivi, neka nas tuže, pa nek sudovi ispituju na čijoj je strani zakon. Od Agencije za bankarstvo RS (ABRS) zatražili smo da, na zahtjev svakog žiranta, dođe do bankarske dokumentacije, obavi kontrolu svakog kredita i izda dokument da li je on odobren na regularan način – kaže za naš list član Upravnog odbora pomenutog udruženja Mika Nikić.

U ABRS kažu da je, nakon izvršenih provjera relevantne dokumentacije, u bankama u likvidaciji već izvršena deblokada nekoliko računa žiranata.

Odgovor Agencije za bankarstvo RS

– Sa predstavnicima pomenutog udruženja dogovorili smo da nam u narednom periodu dostave dokumentaciju i informacije o odobravanju kredita iz perioda prije stupanja na snagu novih odredbi o zaštiti korisnika finansijskih usluga, za koje smatraju da se radi o eventualnom kršenju zakonskih i podzakonskih odredbi koje su tada važile. Nakon uvida u svaki pojedinačni slučaj, zavisno od utvrđenih nepravilnosti kod odobravanja kredita, uputićemo bankama ili mikrokreditnim organizacijama obrazloženje. Nakon njihovog odgovora, razmotrićemo mogućnost pronalaženja rješenja, u skladu sa okolnostima svakog pojedinačnog slučaja – poručili su iz ove agencije.

Godišnje otplate dva miliona KM

Prema izveštajima banaka, lane je 847 žiranata ili sudužnika otplatilo 1,9 miliona KM  za 740 korisnika kredita. S druge strane, tokom 2014. godine, žiranti su otplatili 2,6 miliona KM tuđih kredita, saopštili su iz ABRS. Prema podacima Udruženja za zaštitu žiranata, zbog nemogućnosti da otplaćuju kredite onih koji su pare digli i potrošili, u BiH je proteklih godina ruku na sebe diglo oko 35 žiranata.

(Blic)