POBJEDNICIMA VRIJEDNE NAGRADE Finale virtuelnog kviza znanja sa osobama sa Daunovim sindromom 23. maja

Finale virtuelnog kviza znanja kroz prijateljstvo sa osobama sa Daunovim sindromom biće održano 23. maja sa početkom u 15.30 časova na RTRS-u.

U pitanju je zajednički projekat RTRS-a i Daun sindrom centra Banjaluka, koji su podržali predsjednica Republike Srpske, Vlada i srpski član Predsjedništva BiH.

Riječ je o jednom od velikih antistigma projekata, u kojem će se osobe sa Daunovim sindromom, prvi put do sada, okušati u znanju i to iz tematike koja je namijenjena odraslim ljudima, a ne osobama sa poteškoćama u razvoju.

Kroz četiri kruga kvalifikacija prošla je 21 osoba sa Daunovim sindromom iz Srpske, Srbije, Kanade, Njemačke, Austrije, a šest njih se plasiralo u finale, a to su: Tea iz Osla, Gabi iz Beča, Irena iz Zaječara, Nikolina iz Prijedora, Strahinja iz Novog Sada i Vlado iz Banjaluke.

Žiri čine predsjednik Zlatan Klokić, ministar u Vladi Srpske, Koviljka Špirić, ambasadorka BiH, Vladimir Nikolić , generalni konzul Srbije, Nina Pupić, defektolog, Aleksandar Radošević, direktor Banja Vrućica i Rajnat Majstorović, novinar RTRS-a.

U kvizu će se pojaviti Andrija Milošević, glumac i Јovan Memedović, novinar RTS-a.

Nagrada za prvoplasiranog u međunarodnom kvizu znanja je vikend aranžman za dvije osobe u hotelu Kardial u Tesliću.

Kviz će otvoriti poznati voditelj kvizova Јovan Memedović i postaviti početna pitanja u kojem učestvuju i takmiče se osobe sa Daunovim sindromom, njih šest koji su prošli u finale kviza znanja nivo 2.

Daun sindrom centar Banjaluka pored ovog virtuelnog kviza znanja nivo 2, organizovao je i kviz vizuelnog znanja nivo 1. za osobe sa Daunovim sindromom koji je završen 15. maja, a u finale ovog kviza novo 1. plasiralo se njih šest to su : Strahinja iz Beograda, Haris iz Novog Pazara, Stefan iz Laktaša, Lazar iz Banjaluke, Sandra iz Laktaša i Bojan iz Banjaluke.

U ovom finalu kviza vizuelnog znanja nivo 1. pobjednik je Sandra iz Laktaša koja je osvojila nagradu paket aranžman velnes centra Banja Vrućica.

Ovim projektom će se osobe sa Daunovim sindromom predstaviti tako da su oni prvo ljudi, pa tek onda osobe sa Daunovim sindromom.

Da i oni žele biti ravnopravni članovi društva, da imaju pravo na grešku pokazuje i ovaj projekat kojim se upravo ruše te predrasude i pokazuje kako treba da tretiramo osobe koji imaju Daunov sindrom, koji nije bolest već stanje.

(RTRS)

DODIK: Vlada RS će tužiti guvernera Centralne banke BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske donijeti odluku da tuži guvernera Centralne Banke BiH Senada Softića jer, kako kaže, “osporava realizaciju sredstava MMF-a”. On je naveo da će SNSD podržati sve aktivnosti u Savjetu ministara za odobravanje sredstava da se lokalni izbori održe. “Čim ta odluka dođe od

Počinje snimanje novih “Kamiondžija”

U petak počinje snimanje dugoočekivane igrane serije “Kamiondžije”. Serijal od dvadeset epizoda biće sniman na Ubu i u okolini. Od reditelja Filipa Čolovića se saznaje da je sve spremno i da se u niskom startu očekuje početak snimanja. Premijerno emitovanje je planirano u drugoj polovini decembra ove godine, na RTS 1. – Zbog velikih očekivanja

Radončić informisao Predsjedništvo o sječi šume na granici sa Hrvatskom

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić uputio je Predsjedništvu BiH, na zahtjev Predsjedavajućeg Šefika Džaferovića, informaciju i sva relevantna saznanja kojima raspolaže Ministarstvo u vezi sa problemom sječe šume u graničnom pojasu između BiH i Hrvatske. Riječ je o sječi šume koju vrši Hrvatska u pograničnom podruju prema BiH, u Unsko-sanskom kantonu, u blizini

“Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za respiratore

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH potvrdio je da je “Srebrena malina” podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli u BiH. To zapravo znači da će postupak carinjenja biti u potpunosti okončan u toku dana, a respiratori će ispod carinskog nadzora moći izaći onog trenutka kada bude plaćeno 265.131 KM duga za PDV po

TRAMP ZAPRIJETIO: Ugasićemo sve društvene mreže

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će ugasiti sve društvene mreže ukoliko platforme budu nastavile da cenzurišu objave konzervativaca. Tramp se na Tviteru oglasio nakon što je ta mreža obilježila njegov tvit i naglasila da treba provjeravati informacije koje objavljuje. Naime, ovo je prvi put da je Tviter pozvao korisnike da provjere podatke u

Srpski psihijatar osumnjičen da je trovao kolege u Beču sin poznatog pisca

Srpski psihijatar uhapšen u Austriji zbog sumnje da je otrovao kolege koktelom sedativa, sin je Dragana Velikića, nekadašnjeg ambasadora Srbije u Austriji, potvrđeno je “Blicu” u diplomatskim krugovima. Vid Velikić je na saslušanju u policiji negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov advokat. Vid Velikić,