Vijesti 20.01.2021.

POBOLJŠANI USLOVI ZA RAD: Dvije banjalučke osnovne škole dobijaju novo ruho

ČITANJE: 2 minute

Radovi na rekonstrukciji banjalučkih osnovnih škola “Branko Ćopić” u Boriku i “Zmaj Jova Jovanović” u Kočićevom vijencu u završnoj su fazi, a završetak radova i novo ruho se očekuju uskoro.

Dijana Bogdanović, direktorica Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović” ističe  da su radnici uradili veliki dio posla, te da su već dobili nove prozore na svim učionicama.

“Takođe, grijanje je sada napokon dobro, iako se još grijemo na vlastite energente kao što su ugalj i drva, jer postavljanje peći na pelet, odnosno kotlovnice zahtijeva više od mjesec dana bez grijanja, a ne možemo djecu ostaviti bez grijanja”, navela je Bogdanovićeva u izjabi za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, ona je zaposlena u ovoj školi još od 1992. godine i ovo je prvi put da je u školi grijanje odlično i da i učenici, ali i osoblje škole ne moraju raditi u jaknama.

Dodaje da bi svi radovi trebalo da budu završeni do kraja januara, te da neće biti potrebe za produženjem rokova.

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” radovi na objektu u okviru Projekta energetske efikasnosti su u završnoj fazi.

“Postavljena je toplotna izolacija, obnovljena je fasada, izvršena sanacija krova, te završena stolarija na fiskulturnoj sali. Takođe, ugrađeni su termostatski ventili na radijatorima i završeni radovi na sanaciji dijela toaleta. Očekujemo da će svi radovi biti završeni za desetak dana”, pojasnila je za “Nezavisne” Branislava Pejašinović, direktorica ove škole.

Istakla je da je realizacija ovog projekta od izuzetnog značaja kako za učenike, tako i za sve zaposlene u školi.

“Već sada osjećamo znatno poboljšane uslove za rad, učionice su mnogo toplije, a i sa novom fasadom škola je zasijala”, zaključila je Pejašinovićeva.

Za “utopljavanje” škole “Zmaj Jova Jovanović” je kroz Projekat energetske efikasnosti obezbijeđeno nešto više od milion KM, dok je za školu “Branko Ćopić” izdvojeno oko 700.000 KM.

Za rekonstrukciju ili gradnju 17 školskih ili predškolskih objekata na području grada u toku ove godine izdvojeno je oko 6,5 miliona KM, za šta su sredstva obezbijedili Gradska uprava, Svjetska banka kroz Projekat energetske efikasnosti, koji implementiraju Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zatim Ministarstvo prosvjete i kulture RS, UNDP, Vlada Srbije i Vlada Japana.

(N.S)