Vijesti 19.03.2021.

POBOLJŠANJE NI NA VIDIKU Bolnički kapaciteti u Srpskoj sve puniji, više pacijenata sa težom kliničkom slikom

ČITANJE: 1 minuta

Broj pacijenata koji se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj liječe od korona virusa unazad 14 dana porastao je za skoro 65 odsto, a sve više je i pacijenata s teškim formama kovida, kao i onih koji završavaju na respiratoru.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj 4. marta bilo 545, a juče 895 pacijenata, piše “Srpskainfo”.

U ovom periodu, broj pacijenata na respiratoru je sa 56 skočio na 72.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS do juče su se liječila 343 pacijenta, od čega njih 133, ili svaki treći, sa teškom kliničkom slikom, dok je životno ugroženo 46 hospitalizovanih. Od ukupnog broja pacijenata koji se u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe od kovida, njih 184, ili više od polovine, zahtijeva neki vid respiratorne podrške.

S druge strane, 4. marta ove godine u UKC RS se s teškom kliničkom slikom borio 91 pacijent, a 32 su bila životno ugrožena. To potvrđuje da u Srpskoj u proteklom periodu nije skočio samo broj novozaraženih i hospitalizovanih, nego da je i sve više pacijenata s teškim formama bolesti i onih čije je liječenje krajnje neizvjesno.

Ono što zabrinjava ljekare jeste činjenica da se zaraza sada brže širi i da u bolnicama sve češće završavaju mlađi ljudi koji, nerijetko, razvijaju teške forme kovida.

(N.S)

Oznake: korona virus, UKC RS