Region 25.02.2021.

POBUNA U TUZIMA: Opština sa albanskom većinom odbija mjere, Krivokapić to nazvao hajdučijom

ČITANJE: 4 minute

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da ono što se dešava danas u Tuzima ne služi na čast nikome, te naglasio da epidemiološke mjere imaju cilj da zaštite stanovnike te lokalne zajednice i da “Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju”.

“Nove epidemiološke mjere imaju za cilj da zaštite građane opštine Tuzi jer time pokazujemo da nam je zdravlje građana iznad svega”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da je nakon dva telefonska razgovora sa predsjednikom opštine Tuzi Nikom Đeljošajem odlučio da ne dolazi u Tuzi, gdje je, prema odluci crnogorskog Instituta za javno zdravlje, predviđeno zatvaranje ugostiteljskih objekata i druge mjere u suzbijanju širenja virusa korona.

“Ne zbog toga što ne poštujem građane, već zato što je riječ o običnoj političkoj predstavi. Ova vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju jer niko ne može biti jači od države”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je poručio da institucije države moraju da funkcionišu na teritoriji čitave Crne Gore, poštujući zakone i Ustav.

“Ne želim da optužujem bilo koga za ovu aktivnost ali je indikativno da je gospodin Đeljošaj želio da ovaj zdravstveni problem prevede u politički. Ako bi građani Podgorice posjetili ugostiteljske objekte u Tuzima i Danilovgradu, onda bi podgorička bolnica bila prepuna građana te dvije opštine. Da se to ne bi desilo, mi smo se odlučili za ove mjere koje nisu ni ekonomske, niti političke, već isključivo zdravstvene”, izjavio je Krivokapić putem video-linka Vlade Crne Gore.

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj odbio je da se na teritoriji te opštine sa većinskim alabanskim stanovništvom primjenjuju epidemiloške mjere Instituta za javno zdravlja kojima je predviđeno zatvaranje ugostiteljskih objekata i druge mjere u suzbijanju širenja korona virusa.

“Neodgovorno”

Nakon što je predsjednik Opštine Tuzi Nik Ðeljošaj saopštio da je dobio informaciju da će odluka o obaveznom zatvaranju ugostiteljskih objekata u toj opštini biti promijenjena, građani su se razišli, a policija povukla.

Očekivalo se da će u Tuzima danas poslije sjednice vlade doći premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Dritan Abazović, njihov dolazak je otkazan, prenijele su agencije.

Ðeljošaj je okupljenima rekao da ga je pozvao premijer Krivokapić i da mu je rekao da neće doći, što je ocijenio neodgovornim i dodao da “premijer nije održao riječ”.

Vlada Crne Gore nije se zvanično oglasila o današnjim dešavanjima u opštini Tuzi.

Reagovanja stranaka su bila različita, dok su jedni pozivali na smirivanje tenzija, DPS i sve opozicione partije stale su na stranu Ðeljošaja, a lider Prave Crne Gore, članice vladajuće koalicije, Marko Milačić je pozvao tužilaštvo na procesuiranje predsjednika te opštine.

Uhapšene tri osobe

Tri osobe uhapšene su nakon jutrošnje kontrole tri ugostiteljska objekta u Tuzima, zbog sumnje da su počinili krivično djelo – nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Dežurni tužilac Vukas Radonjić je, povodom današnjeg događaja u Tuzima, dao nalog policiji da podnese krivičnu prijavu i protiv predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja, zbog sumnje da je počinio krivično djelo – pozivanje na otpor, a protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Tuzi Redžepa Čunmuljaja i jednog komunalnog policajca zbog sumnje da su učinili krivično djelo – pozivanje na otpor putem pomaganja, prenose crnogorski mediji.

Radonjić je dao obavezujući usmeni nalog policiji i da, nakon što su se okupljeni građani Tuzi razišli, obavi kontrolu ugostiteljskih objekata, radi utvrđivanja da li postupaju po naredbama Ministarstva zdravlja, te službeno dokumentuje svako nepostupanje i preduzme neophodne radnje radi dokazivanja krivičnog djela protiv zdravlja ljudi i krivičnog gonjenja počinilaca.

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj odbio je da se na teritoriji te loklane zajednice sa većinskim albanskim stanovništvom primjenjuju epidemiološke mjere Instituta za javno zdravlja kojima je predviđeno zatvaranje ugostiteljskih objekata i druge mjere u suzbijanju širenja korona virusa.

(Srna/SB)