Vijesti 12.10.2020.

SADNJA 625 SADNICA: Počela akcija pošumljavanja na Poniru

ČITANJE: 2 minute

Na Poniru je danas počela sadnja 625 mladih sadnica u okviru zajedničkog projekta Grada i UNDP-a, sa ciljem da se ukaže na uništavanje prirode i štetne posljedice klimatskih promjena. Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, rekao je da svaka svaka lokalna zajednica mora sa posebnim interesovanjem da se odnosi prema problemima u vezi sa klimatskim promjenama i zagađenjem.

-Život grada ne čine samo projekti infrastrukture već moramo brinuti i o životnoj sredini. Banja Luka želi da bude „zeleni grad“ i mi svake godine posadimo 1.000 novih sadnica, a ove godine su u planu tri nove aleje. Danas smo zasadili 500 sadnica koje je obezbijedio Grad i 125 sadnica koje je donirao UNDP. Lijepo je danas vidjeti nove aleje koje imamo u gradu pogotovo one uz Istočni tranzit i u većim naseljima, jer želimo da stvorimo humaniji i ljepši ambijent za život žitelja našeg grada – naglasio je Amidžić.

Slađana Bundalo iz UNDP-a, naglasila je da UNDP danas, zajedno sa 15 lokalnih zajednica, pokreće akciju sadnje 10.000 sadnica širom BiH.

-Cilj ove akcije jeste da se ukaže na probleme zagađenja vode, vazduha i zemljišta, ali i na sve veći problem negativnog uticaja klimatskih promjena. Prirodne katastrofe u zadnje vrijeme nanose mnogo gubitaka i šteta. Ovom akcijom želimo da podstaknemo loklane zajednice, ustanove i pojedince da nastave sa ovim akcijama, jer sadnjom drveća ublažavamo štetne efekte klimatskih promjena – navela je Budnalo.

Direktor Šumskog gazdinstav Banja Luka, Velibor Stanić, izjavio je da će na Poniru biti zasađena stabla crnogorice i bjelogorice.

-Šumsko gazdinstvo je na poziv Grada i UNDP-a uvijek spremno da učestvuje u akcijama ozelenjavanja našeg grada. Mogu da najavim da ćemo na području grada Banje Luke, te opština Čelinac i Laktaši, u narednom periodu, zasaditi oko 100.000 sadnica odnosno biće pošumljena površina od oko 40 hektara – zaključio je Stanić.

(E.M/banjaluka.net)