Vijesti 28.10.2021.

POČELA ANALIZA: Uvođenje jednosmjernog saobraćaja u centru grada

ČITANJE: 2 minute

Na užem centralnom gradskom području, na osam frekventnih raskrsnica, počelo je brojanje saobraćaja, a u okviru izrade Studije opravdanosti uvođenja jednosmjernog režima saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni.

Kako su istakli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Studija je proistekla iz potrebe za unapređenjem saobraćajnog sistema u Banjoj Luci, s obzirom na to da zbog povećanog stepena motorizacije i veće upotrebe putničkih motornih vozila, dolazi do nepovoljnih uslova odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni. To se prvenstveno odnosi na pravac duž ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Dr Mladena Stojanovića, odnosno Kninske, Vidovdanske, Prvog krajiškog korpusa, a što je naročito karakteristično u jutarnjim i popodnevnim časovima.

Pored navedenog, prikupljeni podaci biće i u funkciji analize postojećeg rada svjetlosnih uređaja na predmetnim raskrsnicama.

Naime, suštinska ideja nove gradske administracije jeste promjena kulture saobraćaja, a pod tim se podrazumijeva izgradnja biciklističkih staza gdje god je to moguće, zatim promjena režima saobraćaja i pravljenje ambijenta u kojem će sve više građana koristiti javni prevoz i druga alternativna prevozna sredstva poput, bicikala i trotineta.

Jedan od koraka koji je do sada preduzet jeste analiza Srpske ulice, u kojoj bi bila izgrađena biciklistička staza.

Takođe veliki poduhvat jeste izrada pomenute Studije koja se odnosi na glavnu gradsku saobraćajnicu – Ulicu kralja Petra I Karađorđevića koja bi na potezu od RK „Boska“ pa do „Malte“ bila pretvorena u jednosmjernu ulicu, dok bi se drugi smjer kretao od Ulice Trive Amelice, kroz ulice Prvog krajiškog korpusa, Vidovdanska do Bulevara cara Dušana.

Na taj način bismo dobili kružni saobraćaj, a ujedno bismo dvije trake ostavili za kretanje automobila, jedna traka bi bila predviđena za autobuse i taksiste, dok bi se jedan dio prilagodio biciklističkom saobraćaju.

(E.M)