Vijesti 07.05.2016.

Počela ceremonija otvaranja Ferhadije

ČITANJE: 1 minuta
guzva-kod-Ferhadije
Danas se održava ceremonija svečanog otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, koja je na listi spomenika svjetske baštine pri Unesku.

11:10 – Počela je ceremonija svečanog otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, javlja reporter ATV-a sa lica mjesta. U okolini su jake mjere obezbjeđenja, a na okolnim zgradama su postavljeni snajperisti. Još se nisu pojavile visoke zvanice, a prvi red sa stolicama je još uvijek prazan.

prazne stolice

Ceremoniji otvaranja u 11.30 časova prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te poslanik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa.

Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbjeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. Džamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku. Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata.

(ATV)