Vijesti 09.02.2018.

Počela gradnja zgrade u Kuljanima, 48 stanova za izbjegle i raseljene

ČITANJE: 2 minute

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, gradonačelnik Igor Radojičić i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS, Davor Čordaš, u banjalučkom naselju Kuljani, obišli su danas radove na izgradnji tri objekta sa ukupno 48 stanova, koji su namijenjeni za smještaj izbjeglih i raseljenih lica sa područja Federacije BiH i Hrvatske. 

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je učešće Grada Banja Luka u ovom projektu više od 400.000 KM, uz obezbijeđenu lokaciju i potrebnu dokumentaciju.

– To su radovi koji se tiču vodovoda i kanalizacije, te pristupnih puteva i rasvjete, odnosno infrastrukture koju bi trebalo obezbijediti do samih objekata. Banja Luka je prije nekoliko godina usvojila strategiju na bazi koje je predviđena izgradnja objekata na više lokacija, a dogodine ovaj posao bi trebalo da nastavimo u naselju Ada – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš, pojasnio je da će na ovom prostoru biti izgrađene tri lamele sa po 18 stanova.

– Riječ je o regionalnom programu, a naše Ministarstvo je uspjelo osigurati da se na prostoru Republike Srpske gradi 284 stana za ovu namjenu, u devet opština i gradova. Ukupno u RS, ovaj program je vrijedan preko 12 miliona KM, plus učešće lokalnih zajednica, koje obično učestvuju sa oko 15-20 odsto od ovih sredstava. Na ovaj način riješićemo pitanje ljudi koji su izbjegli, a koji žele ostati živjeti ovdje, uglavnom su to Srbi koji su izbjegli iz Hrvatske, te interno raseljena lica sa prostora BiH – rekao je Čordaš.

Ovaj projekat sprovode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fond za povratak BiH, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS. Vrijednost projekta koji je danas započet u Banjoj Luci je 2.240.160 KM, a rok za završetak radova je 400 dana.