Vijesti 29.11.2021.

Počela kampanja “Budi oprezan – oružje nije igračka”

ČITANJE: 1 minuta

Od posljedica upotrebe vatrenog oružja na proslavama u posljednjih pet godina u Republici Srpskoj su smrtno stradala dva lica, dok su dva teže, a četiri lakše povrijeđena.

Kako bi podsjetili građane da je upotreba vatrenog oružja na slavljima opasna, ali i zakonom kažnjiva, pripadnici Policijske uprave Banjaluka realizuju kampanju pod nazivom “Budi oprezan-oružje nije igračka”, u sklopu koje su danas, na Trgu Krajine, građanima dijelili promotivni materijal.

Portparol Policijske uprave Danijela Mučibabić izjavila je da je cilj kampanje da se ukaže građanima da nikakvo slavlje ne smije biti povod za nezakonitu upotrebu vatrenog oružja s obzirom na to da posljedice mogu biti kobne.

“Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banjaluka za deset mjeseci ove godine evidentirano je 36 krivičnih djela iz oblasti nedozvoljene proizvodnje i prometa vatrenog oružja, te 18 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, koji se odnose na neovlaštenu upotrebu vatrenog oružja”, rekla je Mučibabićeva novinarima.

Ona je napomenula da je sankcija za neovlaštenu upotrebu vatrenog oružja predviđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske, Zakonom o javnom redu i miru, te Zakonom o oružju i municiji, kojim je predviđena kazna od 400 KM do 1.200 KM.

“Apelujemo na građane da bilo kakvu nezakonitu upotrebu vatrenog oružja prijave na broj 122”, navela je Mučibabićeva i dodala da kampanja traje do kraja godine.

(Srna, E.M)