Vijesti 18.07.2016.

Počela kampanja “Uspori! Tvoj život i drugima znači”

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj danas je počela kampanja “Uspori! Tvoj život i drugima znači” čiji je cilj povećanje bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja lica koja voze neprilagođenom brzinom.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović očekuje da poruka kampanje dođe do što više vozača, jer je prošle godine na putevima u Srpskoj 80 ljudi izgubilo život zbog nepropisne brzine.

“Svake godine provodimo slične kampanje, posebno u ljetnim mjesecima, jer se tokom jula i avgusta dešava najviše saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima. Lani je samo u avgustu na putevima Srpske poginulo 20 lica. Nadamo se da ove godine nećemo imati toliko saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom”, rekao je Radović.

Glavni inspektor za saobraćaj u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Šmitran naveo je da je za prvih šest mjeseci ove godine brzina u 54 odsto slučajeva bila uzrok smrti u saobraćajnim nesrećama.

“Od više od 139.000 prekršaja u prvoj polovini godine, oko 53.000 su prekoračenja brzine, što ukazuje na opravdanost sankcionisanja vozača i preventivnog djelovanja. Danas počinje i naša akcija kontrole korišćenja bezbjednosnog pojasa da bi se umanjile posljedice po lica u saobraćajnim nezgodama”, rekao je Šmitran.

On je apelovao da vozači poštuju saobraćajne propise, ograničenja brzine i koriste sigurnosne pojaseve jer je u prvih šest mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 67 lica.

Generalni sekretar Auto-moto Saveza Republike Srpske Ranko Babić kaže da vozači prekoračuju dozvoljenu brzinu, bez obzira na ograničenja.

“Uglavnom voze između 70 i 80 kilometara na čas i naša mjerenja pokazuju da nema velikog pomaka. Apelujemo na sve vozače da smanje gas i poštuju ograničenja, a upravljačima puteva savjetujemo da saobraćajne znakove prilagode novim automobilima, odnosno da ti znakovi ne usporavaju saobraćaj i ne prave dodatne gužve”, poručio je Babić.

Na današnjoj konferenciji za novinare u banjalučkom parku “Petar Kočić” istaknuto je i da veće brzine kretanja vozila dovode do većih udarnih brzina, a time i do težih povreda.

Preventivnu kampanju “Uspori! Tvoj život i drugima znači”, osim Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Republike Srpske, provode i jedinice lokalne samouprave, a kompanija “Auto Milovanović” je strateški partner projekta.

(Agencije)