Vijesti 17.03.2023.

Počela kampanja za bezbjednije učešće vozača traktora u saobraćaju

ČITANJE: 3 minute

U Republici Srpskoj prošle godine dogodilo se 60 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, a smrtno su stradala četiri lica, rekao je načelnik Uprave policije MUP-a Srpske Dalibor Ivanić u Rudicama kod Novog Grada gdje je danas počela Republička preventivna kampanja posvećena vozačima traktora i drugih poljoprivrednih mašina.

Ivanić je na predavanju za ratare iz ovog kraja rekao da je proteklih godina na putevima Srpske, prema evidenciji MUP-a, prosječno godišnje evidentirano po 90 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, sa po šest poginulih.

On je istakao da je MUP Republike Srpske podrška institucijama bezbjednosti saobraćaja na početku kampanje usmjerene na bezbjednost učešća traktora u saobraćaju.

“Kao i prethodnih godina, cilj je da se utiče na svijest učesnika u saobraćaju da daju svoj doprinos bezbjednom odvijanju saobaćaja. Ovo je vrijeme kad su traktori više prisutni u saobraćaju zbog početka sezone poljoprivrednih radova i zato apelujem da daju svoj doprinos tako što će voziti tehnički ispravan traktor i brzinu prilagoditi uslovima”, rekao je Ivanić.

On je napomenuo da je važno da traktori imaju ispravne uređaje za osvjetljavanje, naročito žuto rotaciono svjetlo, te da bezbjedno prevoze lica i teret.

“I ostali učesnici u saobraćaju treba da u ovom periodu očekuju veće prisustvo traktora u saobraćaju, naročito ujutro kad odlaze na njive i predveče kad se vraćaju. Apelujem zato na dodatni oprez s obzirom na to da se traktori sporije kreću i teže uočavaju”, rekao je Ivanić.

Rukovodilac odsjeka za vozače, puteve i vozila u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Nikola Torbica rekao je da je kampanja posvećena vozačima traktora kako bi obratili pažnju na sve bezbjednosne aspekte saobraćaja.

“Vozačima se skreće pažnja na upotrebu žutog rotacionog svjetla, da kada izlaze na asfalt točkovi budu čisti, da ne iznose blato na kolovoz kako ne bi ugrozili druge učesnike. Vozačima traktora koji nemaju kabinu skreće se pažnja da uvijek koriste ramove”, naveo je Torbica.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Zoran Stevanović rekao je da će preventivna kampanja “Osvjetlaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom” trajati do 31. marta.

Stevanović je naveo da je stručna služba Auto-moto saveza održala predavanje vozačima traktora koji su dobili žuta rotaciona svjetla i reflektujuće trake za prikolice.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici registrovano više od 700 traktora, te da su, budući da je većina ovih vozila starija, što znači i slabijih tehničkih uslova, ovakve kampanje veoma značajne.

Drljača je naveo da je od 2018. do kraja 2022. godine na putevima u ovoj lokalnoj zajednici evidentirano 17 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, a dva lica su poginula.

“Prošle godine, van javnih puteva, dogodile su se četiri nesreće sa smrtnim ishodom”, rekao je Drljača.

Kampanju zajedno realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske sa 48 auto-moto društva i lokalnim zajednicama.

Preventivne aktivnosti u okviru ove kampanje do 31. marta biće realizovane u više lokalnih zajednica Republike Srpske.

(Srna)