Politika 05.01.2021.

Počela konstitutivna sjednica gradskog parlamenta Banjaluka, mediji mogu ući da uzmu kadrove

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas počela konstitutivna sjednica gradskog parlamenta nakon što je medijima dozvoljeno snimanje kadrova na početku rada ove institucije.

Sekretar Skupštine grada Banjaluka u dosadašnjem sazivu Igor Šukalo rekao je da je medijima dozvoljeno da za 10 minuta snime kadrove na početku i potom napuste zgradu Narodne skupštine Republike Srpske, gdje se sjednica održava zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Šukalo je najavio da će po okončanju konstitutivne sjednice, u prostorijama Gradske uprave Banjaluka biti održana konferencija za novinare.

Iz Gradske uprave ranije je najavljeno da su na dnevnom redu izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine grada, zamjenika gradonačelnika, te vršilaca dužnosti sekretara Skupštine grada i načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi.

Skupštinu grada Banjaluka čini 31 odbornik, a pravno ozvaničenu većinu 19 odbornika iz SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, Demosa, dva samostalna odbornika i nezavisni odbornik iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić.

Osim novoizabranih odbornika, sjednici prisustvuje i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Konstitutivna sjednica Skupštine grada Banjaluka trebala je da počne jutros u 10.00 časova ali je Stanivuković zatražio da bude odgođena dok se novinarima i medijskim ekipama ne dozvoli da je prate.

NS RS: Gradonačelnik ranije upoznat sa uslovima ustupanja sale

“Gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i sekretara Gradske skupštine smo upoznali pod koji uslovima se mala sala Narodne skupštine Republike Srpske ustupa drugim subjektima i ni jednog momenta nismo razgovarali o medijima, niti je na adresu službe NS RS stigao zahtjev za prisustvo medija”, rekao je za Banjaluka.net generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Nebojša Zgonjanin.

On je dodao da je sa predstavnicima Grada razgovarano o konferenciji za medije, nakon prve Skupštine grada Banjaluka, te da su oni od prvog kontakta upoznati sa praksom Narodne skupštine, te da je dopuštanjem novinara da uđu u prostorije Narodne skupštine za potrebe snimanja kadrova riješen nesporazum.

“Novinarima je dopušteno snimanje kadrova i to nije bio problem, te jenesporaum brzo riješen. S obzirom da se služba Gradske skupštine našla u jednoj bezizlaznoj situaciji, mi smo odlučili da izađemo u suret i dopustimo njeno zasjedanje u maloj sali Narodne skupštinee RS. Moram istaći da na adresu Narodne skupštine RS nije stigao pisani zahtjev  za prisustvo medija, ali je gradonačelnik na vrijeme upoznat sa pravilima i uslovom da konferencija za medije nakon konstitutivne sjednice Grada ne može biti u prostorijama Narodne skupštine, što je i prihvatio”, istakao je Zgonjanin.

(Srna)