Vijesti 04.10.2018.

POČELA OBNOVA Banski dvor u starom sjaju do aprila iduće godine

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ozvaničili su danas početak druge faze rekonstrukcije Kulturnog centra Banski dvor, u vrijednosti od dva miliona KM. Sredstva za obnovu Banskog dvora, najobimniju od njegove gradnje, obezbjedila je Vlada RS.

Prilikom današnjeg obilaska gradilišta, Radojičić je precizirao da druga faza obnove podrazumijeva spoljašnje uređenje Banskog dvora, odnosno zamjenu stolarije, obnovu fasade, balkona, stepeništa, kipova i ugradnju ambijentalne rasvjete.

Izvođač radova je beogradska firma „Koto“, specijalizovana za rad na ovakvim objektima, koja je radila i prvu fazu – rekonstrukciju krova Banskog dvora.

-Prva faza, koja je podrazumijevala obnovu krova, je završena i time je Banski dvor, kao jedan od urbanih simbola i nosilaca kulture u gradu, zaštićen od daljnjeg propadanja – naglasio je Radojičić.

S obzirom na to da je riječ o obimnim radovima i da su radnje predviđene na objektu prilagođene stepenu zaštite objekta, predviđeno je da radovi traju pet mjeseci.

-Međutim, moramo biti svjesni da će u narednim mjesecima, zbog vremenskih prilika, biti ograničena mogućnost spoljnih radova, tako da je realno očekivati da bi Banski dvor u novom ruhu mogao zasjati oko Dana grada – 22. aprila iduće godine – naveo je Radojičić.

On je dodao da poslije spoljašnjeg uređenja, preostaje dosta radova na unutrašnjem uređenju ovog zdanja, koji nisu obuhvaćeni ovom fazom rekonstrukcije.

Premijerka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo zbog pokrenutih radova na rekonstrukciji Banskog dvora.

-U međuvremenu, već smo počeli da kreiramo rješenja i na njegovom unutrašnjem preuređenju, a Vlada će biti i na raspolaganju kada se uđe u tu fazu – navela je ona.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kazao je da ovo istorijski dan kako za Banski dvor, tako i za cjelokupnu kulturu i umjetnost RS.

-Prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u punom kapacitetu je upravo temljena sanacija zgrade, koja danas i počinje zahvaljujući podršci Vlade i Grada. Paralelno uz programsku obnovu i veliki broj reperezentativnih sadržaja koje je Banski dvor organizovao u prethodnu godinu i po dana, danas svjedočimo i početku značajne faze građevinske obnove zgrade – naglasio je Matović.

Radovi na obnovi krova Kulturnog centra Banski dvor počeli su krajem marta, a završeni početkom septembra.

Obimnu sanaciju Kulturnog centra Banski dvor finansira Vlada Republike Srpske sa 2,5 miliona KM, dok Grad provodi sve potrebne procedure.

U prvoj fazi radova, koja je okončana prošlog mjeseca, obnovljen je krov Banskog dvora, za šta je izdvojeno 514.000 KM.