Biznis 13.05.2022.

Počela poslovna konferencija “Strategic economic talks” u Umagu

ČITANJE: 2 minute

U Umagu je počela konferencija „Strategic economic talks“ u organizaciji SEEBDN i TPA grupe. Teme ovogodišnjeg foruma usmerene su na ekonomski odnos jugoistočne Evrope i zemalja nemačkog govornog područja.

Forum je okupio brojne međunarodne stručnjake, predstavnike javnog i političkog života i, privrednike iz austrije i jugoistočne Evrope i predstavnike medija. Neki od učesnika, koji će govoriti na panelima su član Parlamenta Austrije Martin Engelberg, predstavnik austrijskog Instituta za međunarodne poslove Wolfgang Petrić, bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović i drugi.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod nazivom ,,SEE&DACH Regioni se još više približavaju“, a teme su investicione mogućnosti u Jugoistočnoj Evropi, kaže za Dunav.at generalni sekretar SEEBDN Aleksandar Gros.

,,Danas imamo interesantne govornike, trajaće čitav dan, od političara, diplomata, a za nas najvažniji su privrednici iz Austrije i Jugoistočne Evrope. Teme su investicione mogućnosti i ekonomski prosperitet zemalja u Jugoistočnoj Evropi, pogotovo ova svetska kriza je možda neka vrsta nove šanse, koja sada možda može i trebalo bi da se sa dobrim privrednicima iskoristi“, istakao je Gros.

Prvu panel diskusiju otvorili su Ivana Bratanić iz Agram grupe, CEO Simensa za Sloveniju, Aleksandar Vlahović, bivši ministar ekonomije Srbije, Dardan Shala, član odbora SEEBDN-a i Stjepan Orešković, preduzetnik i glavni investitor u M+ Grupi.

U okviru drugog panela pod nazivom „Strane direktne investicije usmerene na održive investicije i poslovna rešenja zelene ekonomije kao stvarne mogućnosti za prosperitet JIE“ govorili su portfolio menadžer u Saberu Benjamin Epstajn, CEO Simensa za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar, osnivački partner i izvršni direktor Sustineri Parner Biljana Brajtvejt i direktor za održivost za Severnu i Istočnu Evropu u Tetra Paku Dragan Rajković.

Pemium partner ovogodišnje konferencije ,,Strategic economic talks“ je portal Dunav.at.