Vijesti 10.03.2021.

Počela rehabilitacija magistralnog puta Prijedor – Banjaluka

ČITANJE: 3 minute

U Kozarcu je danas ozvaničen početak radova na rehabilitaciji magistralnog puta od Prijedora do Banjaluke, za šta u ovoj godini Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” ima namjeru da izdvoji oko osam miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević rekao je da je s obzirom na povećanu frekvenciju saobraćaja i povećan broj saobraćajnih nezgoda na potezu magistralnog puta M4, od Prijedora do Banjaluke, rehabilitacija postala gotovo strateškog značaja.

“Rehabilitacija će se raditi u tri faze: Kozarac – Lamovita, Lamovita – Ivanjska i Ivanjska – Šargovac, selektivno, prema prilivu finansijskih sredstava. U ovoj godini Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` ima namjeru da za rehabilitaciju ovog dijela putnog prvca izdvoji oko osam miliona KM”, rekao je Kostrešević novinarima u Kozarcu gdje je ozvaničen početak radova.

On je naveo da je dužina obuhvata 37,5 kilometara, a da je prednost u tehničko-tehnološkom smislu to što će se završni sloj asfalta raditi od splitmastiks asfaltne mješavine što poboljšava karakteristike putnih komunikacija.

“Saobraćaj će, nažalost, biti zatvoren zbog tehnologije izvođenja radova i vršiće se alternativnim obilaznim pravcem kroz naselje od ponedjeljka. Samo trajanje u ovom momentu zavisi od dinamike radova, ali gledaćemo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru. Ovom prilikom apelujem na učesnike u saobraćaju za strpljenje i da u startu planiraju svoje vrijeme”, poručio je Kostrešević.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović rekao je da magistralni put Prijedor – Banjaluka predstavlja jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Republici Srpskoj gdje je prosječan godišnji dnevni saobraćaj na pojedinim dionicama i do 10.000 vozila na dan.

“Rehabilitacija ovog dijela putnog pravca zasigurno će povećati bezbjednost saobraćaja i omogućiće komforniju vožnju, kako za putnički tako i za teretni saobraćaj. S obzirom na to da će za vrijeme izvođenja radova saobraćaj biti preusmjeren na lokalni putni pravac, ja bih molio sve učesnike u saobraćaju za strpljenje. Na ovoj dionici identifikovano je više opasnih mjesta što će nakon rehabilitacije biti sanirano”, dodao je Stanimirović.

Direktor “Prijedorputeva” Radenko Crnogorac rekao je da su tehnički uslovi za izvođenje radova takvi da se moralo ići na totalnu obustavu saobraćaja.

“Bolje je da pod obustavom radimo neko kraće vrijeme koje mi procjenjujemo na maksimalno do tri mjeseca, nego da pod saobraćajem radimo šest mjeseci”, istakao je Crnogorac.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović zahvalio je u ime grada “Putevima Republike Srpske” koji su se odlučili za rehabilitaciju ovog puta koja je značajna i za građane i za privrednike.

“Ovo će uveliko pomoći da smanjimo broj saobraćajnih nezgoda, a takođe i privrednicima omogućiti bolju i bržu komunikaciju sa Banjalukom”, rekao je Pavlović.

On je podjsetio na to da je grad odobrio korištenje obilaznice za vrijeme radova i obavezao izvođača radova da sanira štetu koja eventualno nastane tokom izvođenja radova.

“Naši građani nemaju razlog za zabrinutost. Ako bude nastalo problema na toj cesti, biće sanirani u što skorijem roku i put će biti vraćen u prvobitno stanje”, poručio je Pavlović.

Na tenderu “Puteva Republike Srpske” preduzeća “Prijedorputevi” i “Kozaraputevi” iz “Fortis grupe” dobila su ovaj posao vrijedan 22 miliona KM i s rokom završetka radova od 18 mjeseci od momenta uvođenja izvođača u posao.

(Srna, E.M)