Vijesti 16.03.2018.

Počela rekonstrukcija glavne saobraćajnice kroz Česmu

ČITANJE: 3 minute

Počela je rekonstrukcija glavne saobraćajnice kroz Česmu, u Ulici Petra Velikog, na potezu od novoizgrađenog mosta preko rijeke Vrbanja do Pravoslavne crkve u tom naselju.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je ovo jedan od većih poslova u oblasti saobraćaja koji nam slijedi.

-Riječ je o potpunoj modernizaciji saobraćajnice u dužini od preko 800 metara, širine šest metara, sa obostranim trotoarima, javnom  rasvjetom, autobuskim stajalištima i oborinskom kanalizacijom – naglasio je Radojičić.

Rekonstrukcija ove saobraćajnice je dugo vremena postavljana kao zahtjev samih mještana Česme, jer je ovo vrlo frekventna ulica, vrlo naseljeno područje, sa dosta školske djece.

-Sada ćemo imati daleko bolje uslove u ovom naselju, koje je inače veoma postradalo u poplavama 2014. godine i upravo sredstva za obnovu smo dobili na osnovu programa oporavka od poplava – kazao je Radojičić. On je dodao da je postupak javnog poziva vodilo nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno Jednica za koordinaciju poljoprivrednih projekata APCU, preko koje je Gradu i odobren kredit Svjetske banke u iznosu od oko 750.000 KM za rekonstrukciju Ulice Petra Velikog.

Kao najpovoljniji izvođač radova je izabrano preduzeće „Kozaraputevi“ d.o.o. Banja Luka, koje ima rok od 60 dana za završetak radova.

-Inače, ova godina bi trebalo da bude godina obilježena projektima iz oblasti saobraćaja. Odnosno, više od deset miliona KM biće uloženo u saobraćajnice, šest kružnih raskrsnica, jedan most i niz saobraćajnica u gradu – kazao je gradonačelnik.

Kada je riječ o planovima za naselje Česma, u saradnji Grada sa UNDP-om u ovoj godini se očekuje početak rekonstrukcije škole koja je u lošem stanju.

-Radićemo i dio vodovoda u Česmi dva, a u Česmi četiri razgovaramo sa Opštinom Laktaši o rješavanju urednog vodosnabdijevanja za nekoliko stotina domaćinstava – zaključio je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da im je u cijelom ovom poslu veoma važna saradnja sa mještanima.

-Ukoliko ne bude te dobre komunikacije sa mještanima, cijeli projekat može doći u pitanje. Da bi izvođač nesmetano radio i da bi pratili predviđenu dinamiku, neophodno je da se što prije počne sa skidanjem ograda i da se omogući pristup izvođaču da izvodi radove – rekao je Sandić i pozvao mještane sa kojima su sklopljeni sporazumi o eksproprijaciji nekretina, a koji nisu dostavili poreska uvjerenja o izmirivanju svojih poreskih obaveza, da to učine kako bi se krenulo sa isplatama.

Govoreći o mogućim izmjenama u režimu odvijanja saobraćaja za vrijeme radova, Sandić je rekao da će se nastojati da eventualne izmjene budu u vremenskim intervalima kada je saobraćajnica najmanje opterećena.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević rekao je da je obnova ove saobraćajnice mnogo značajna za stanovnike ovog naselja.

-Ovo će svakako promijeniti naselje u pozitivnom smislu – zaključio je Maličević.