Vijesti 05.03.2021.

Počela revakcinacija zdravstvenih radnika u Srpskoj

ČITANJE: 4 minute

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je počela revakcinacija zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida 19 u Srpskoj, a prvi u tom procesu bili su direktor Instituta Branislav Zeljković, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Vlado Đajić i još nekoliko zdravstvenih radnika UKC-a.
Nakon toga, prema planu vakcinacije, biće revakcinisano još nekoliko desetina medicinara koji rade na kovid odjeljenjima u UKC-u Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je tim povodom da je pandemija virusa korona odnijela dosta života, ali da je ponosan na zdravstvene radnike koji su na sve načine pomagali građanima, kao i na adekvatne epidemiološke mjere koje su vlasti donosile da se suzbije virus.

“Povećanje broja zaraženih u posljednje vrijeme govori da moramo biti oprezni i da treba da poštujemo epidemiološke mjere. Moramo situaciju da držimo pod kontrolom i organizujemo vakcinaciju kako bi epidemiju što prije stavili pod kontrolu, da virus korona postane prošlost za nas”, rekao je Šeranić.

Na konferenciji za novinare u Institutu povodom godinu dana od kada je kod prvog pacijenta u Srpskoj utvrđeno prisustvo virusa korona, te revakcinacije prvih zdravstvenih radnika koji su vakcinisani protiv kovida u Srpskoj, Šeranić je podsjetio na teške trenutke u martu prošle godine koji su pokazali Republici put efikasnog i uspješnog načina suočavanja sa epidemijom.

“Neke mjere su bile popularne, neke nepopularne, ali one se uvijek donose u odnosu na podatke koje dobijamo. Dakle, nijedna mjera nije donesena tek tako, već radi sprečavanja širenja virusa i pomoći ljudima”, rekao je Šeranić.

On je poručio da su pred Srpskom u pogledu virusa i dalje izazovi koji se odnose na kontrolu trenutne situacije i organizaciju vakcinacije građana.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je protekla godina borbe sa virusom korona u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila teška, te da je pregledano oko 20.000 pacijenata, oko 5.000 ih je hospitalizovano, dok je oko 1.000 zahtijevalo terapiju kiseonikom.

“Preporučujem građanima da zbog zabrinjavajuće situacije u narednih desetak dana nose maske i u svojim kućama, a pogotovo u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično, jer postoji opasnost da se virus dodatno proširi. Jutros smo u UKC-u pripremili dodatnih 100 kreveta za pacijente i organizovali se u tom smislu”, upozorio je Đajić.

On je podsjetio građane da je najmlađi pacijent u vezi sa virusom imao godinu, a najstariji 95 godina.

“Na našoj intenzivnoj njezi bio je i pacijent od 10 godina. Zabrinjava što nam se mnogi pacijenti vraćaju zbog komplikacija nakon liječenja od kovida”, naveo je Đajić.

On ističe da su pacijenti od virusa korona liječeni najsavremenijim metodama, što će biti slučaj i ubuduće.

Đajić je u ime zdravstvenih radnika, koji su premoreni u borbi sa virusom, apelovao da se građani striktno pridržavaju svih epidemioloških mjera, a na kontrolne organe da kontrolišu da li se u objektima nose maske, održava fizička distanca i poštuju mjere.

Đajić je ocijenio da su medicinari Srpske u borbi sa virusom iskazali visok nivo patriotizma i stručnosti, te opravdali svoju humanu profesiju.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da će danas ukupno biti revakcinisano 30 zdravstvenih radnika Srpske.

“Vakcine su dobro oružje protiv virusa i Srpska se priprema za vakcinaciju, koja je značajna za suzbijanje virusa. Svaka zdravstvena ustanova se bori sa virusom zbog pogoršane situacije i kapaciteti su opterećeni. Zato moramo imati bolju epidemiološku situaciju da bismo uspješno sprovodili vakcinaciju”, istakao je Zeljković.

On je rekao da Srpska želi da izađe iz ove borbe kao pobjednik, a za to je potrebna podrška i disciplina građana da ne bi došlo do pogoršanja situacije.

Zeljković je za podršku u borbi sa virusom, između ostalog, zahvalio Vladi Srpske i resornom ministarstvu i zdravstvenim radnicima.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jela Aćimović rekla je da je od početka pandemije od virusa u Srpskoj oboljelo 36.488 ljudi, a preminulo više od 2.277, zbog čega građani trebaju biti oprezni i pridržavati se mjera, posebno sada kada je situacija na tom planu pogoršana.

“Što brža vakcinacija će nam pomoći u suzbijanju virusa i zato moramo imati stabilnu epidemiološku situaciju”, poručila je Aćimovićeva.

Ona je dodala da se najviši porast zaraženih virusom dešava u Banjaluci i Bijeljini, te da je povećan broj bolnički zbrinutih pacijenata u Srpskoj, koji je u ovom momentu 579.

Aćimovićeva je rekla da su brojni ljudi na respiratoru, zbog čega treba izdržati najnoviji talas širenja virusa.

(Srna, E.M)

Oznake: vakcinacija