Politika 29.12.2022.

Počela sjednica: Rebalans i budžet pred odbornicima, novi sastanak o amandmanima

ČITANJE: 2 minute

Počela je sjednica Skupštine Grada, a na predloženom dnevnom redu nalaze se prijedlozi rebalansa za 2022. godinu i budžeta Grada za narednu godinu.

U toku je aktuelni čas, nakon kojeg bi, na poziv, gradonačelnika Draška Stanivukovića trebalo da bude održan novi sastanak sa skupštinskom većinom u vezi sa predloženim amandmanima na rebalans i budžet.

-Iskoristiću priliku da nakon aktuelnog časa, pozovem odbornike na još jedan sastanak, da vidim da li je došlo do promjena, s obzirom na to da imam naznake da pojedini odbornici nisu za ovakve radikalne amandmane – poručio je gradonačelnik pred današnju sjednicu gradskog parlamenta.

Nakon toga javnosti će, kako je kazao – saopštiti konačne informacije.

-Ako ne dođe ni do kakvih promjena, svi radnici na koje će amandmani uticati spremi su već u 11 časova biti ispred Gradske uprave i lično od odbornika tražiti odgovornost. I dalje se nadam da će skupštinska većina zbog Banje Luke, vatrogasaca, sigurnosti ovog grada i radnika Akvane odustati od dijela amandmana koji će ovo preduzeće odvesti u stečaj, a ostalim znatno otežati rad – naveo je Stanivuković.

Podsjećamo, povodom amandmana skupštinske većine na rebalans i budžet Grada za narednu godinu, gradonačelnik Draško Stanivuković održao je juče sastanak sa predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u radu Skupštine grada Banje Luke.

-Moj je prijedlog da ne diraju porez na nepokretnosti, da ne diraju „Akvanu“, sredstva za nabavku goriva za vatrogasce, za funkcionisanje informacionog sistema Gradske uprave, te da odustanu od amandmana koji znače propadanje gradskog novca. Prihvatamo da od ovog ogromnog broja amandmana od 15 miliona KM izaberu sedam miliona KM projekata koje smatraju da su važni. Smatram da za to imaju kapacitet i mogućnost shodno političkoj snazi 19 ruku koje imaju u Skupštini i na takvo nešto ne bi se ni bunio. Ali dajte nama pravo, pošto poznajemo finansije Grada, da mi odlučimo sa kojih stavki će se skidati novac – poručio je, između ostalog, gradonačelnik nakon jučerašnjeg sastanka.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i prijedlozi odluke o utvrđivanju stope na nepokretnosti za 2023. godinu, kao i o odobravanju zajma Zavodu za izgradnju Banja Luka.

E.M.