POČELE PRIPREME ZA MALU MATURU U RS Na testu znanja 10.000 maturanata

Pripreme za malu maturu u Republici Srpskoj već su počele, a znanje iz srpskog jezika i matematike početkom juna na testovima će pokazati oko 10.000 učenika devetog razreda iz svih 187 osnovnih škola.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, naglasivši da, iako je riječ o eksperimentalnoj maloj maturi, ove godine biće organizovana u svim osnovnim školama.

– Testiranje ćemo sprovesti iz srpskog jezika i matematike, a ove godine imaćemo i testove iz bošnjačkog jezika jer ima djece koja izučavaju taj jezik. Mala matura biće održana 10. juna, s tim da ćemo u aprilu organizovati probno testiranje – rekao je Damjanović i dodao da očekuje da će od školske 2020/2021. mala matura biti obavezna u svim osnovnim školama.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, donjopodrinjske i starohercegovačke regije Danijela Mrda kaže za “Glas Srpske” da je za svaku pohvalu to što ove godine sve škole učestvuju u eksperimentalnoj maloj maturi.

– S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnom testiranju i da rezultati još ne utiču na upis đaka u srednju školu, više pažnje smo posvetili adekvatnom sprovođenju procedura i obučenosti testatora kako bismo bili spremni za malu maturu kada ona postane obavezna – rekla je Mrda.

Dodala je da učenici nešto bolje rezultate postižu na testovima iz srpskog jezika, te da očekuje da će i ove godine mala matura biti sprovedena na najvišem nivou.

Za malu maturu pripremaju se i u školama na području Prnjavora, Srpca, Gradiške i Laktaša. Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u toj regiji Radoslav Savanović kaže da će predmetni nastavnici u okviru časova dodatne i dopunske nastave vježbati sa učenicima kako bi spremni dočekali testiranje.

– Na prethodnim testiranjima naši mali maturanti pokazali su prosječno znanje. Pojedini zadaci iz matematike su im teški i smatram da je brzopletost razlog zbog kojeg mnogi i ne pročitaju zadatak kako treba i tu prave greške. Rezultati iz srpskog jezika su nešto bolji – rekao je Savanović.

Eksterna provjera postignuća učenika devetog razreda u Srpskoj sprovodi se od 2013. godine, dok je eksperimentalna mala matura prvi put u Srpskoj održana 2018. godine. Prve godine na testiranju su bili mali maturanti u 21 osnovnoj školi, dok su lani testove iz srpskog jezika i matematike polagali učenici devetog razreda u 93 osnovne škole.

Zbirke zadataka

Predrag Damjanović je istakao da će zbirke zadataka iz srpskog jezika i matematike do kraja ovog mjeseca biti objavljene na internet stranici Republičkog pedagoškog zavoda.

– Na osnovu tih zadataka učenici će moći da ponove gradivo koje su do sada savladali i da se pripreme za testiranje – rekao je Damjanović.

(Glas Srpske)

STIHOVI O PIĆU BOGOVA: “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića pred čitaocima

Poetska zbirka “Ljubav vinopojca” Zdravka Miovčića, objavljena u izdanju Centra za srpske studije, donosi poeziju posvećenu piću bogova – vinu, ali i strastvenim ljubiteljima ovog pića. Ovu zbirku pjesama čine ciklusi “Vinske večeri”, “Zemlja vina”, “Vinske slike”, “Lirika vina” i “Vinski venac”, među kojima su se smjestile pjesme “Žedni lirike”, “Ulovljeni”, “Kapca Hercegovine”, “Međurječje”, “Metafizički

ŠTRAJK U “FEJSBUKU”: Zaposleni nezadovoljni zbog Zakerbergove podrške Trampu

Zaposleni u kompaniji “Fejsbuk” štrajkovali su u ponedeljak odbijajući da rade od kuće pošto su nezadovoljni postupcima svog direktora Marka Zakerberga, koji je u ratu “Tvitera” i Donalda Trampa odlučio da stane na stranu predsednika SAD. Više desetina zaposlenih u kompaniji “Fejsbuk” kritikovalo je objavama na Tviteru Zakerbergovu odluku da, za razliku od Džeka Dorsija,

IPAK ODUSTALI: Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj ne odlaze iz SDS-a

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net, u kojem je pomenuta mogućnost njihovog odlaska iz SDS-a i pristupanja novoj stranci Miće Mićića, Sonja Karadžić-Jovičević i Darko Babalj su reagovali demantijem. Oni smatraju da je tekst “izašao iz kuhinje onih koji su vidjeli poslednja istraživanja javnog mnjenja i kojima ne odgovara snaga SDS-a na Sarajevsko-romanijskog regiji, pa

HAOS U SAD IZMIČE KONTROLI: Divljaju i policajci i demonstranti (VIDEO)

“Što vi radite? Ne radite ništa, jer ovo neće vratiti mog brata”, poručio je Terrence Floyd, brat Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je bijeli policajac Derek Chauvin divljački ubio, prosvjednicima koji sada također divljaju, razbijaju, pale i napadaju policiju i druge građane. U tjedan dana prosvjeda, koji su se iz Minneapolisa u Minnesoti proširili na desetke

PRIJEDOR: Dalibor Pavlović kandidat SNSD-a za gradonačelnika

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na pitanje novinara ko je kandidat ove stranke za gradonačelnika Prijedora, pokazao je na Dalibora Pavlovića. “Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali