Magazin 26.10.2022.

Počeli “Dani Ivana Frane Jukića”

ČITANJE: 1 minuta

Manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića” u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Podružnica Banja Luka, svečano je otvorena sinoć u Muzeju Republike Srpske izložbom iz fundusa 50 bosansko-hercegovačkih velikana u umjetnosti 20 vijeka. Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Grada Banje Luke.

Priređen je zanimljiv program za sve zainteresovane od 25. do 28. oktobra 2022. godine, a sve u cilju podizanja svijesti  o značaju djela  fra Ivana Frane Jukića  za Banju Luku i regiju, povezivanje  umjetnika, umjetničkih institucija i građana, te podsticanje  na posjete kulturnih manifestacija.

Ivan Frano Jukić je rođen u Banjoj Luci 1818. godine, a  umro je u Beču 1857. godine. Bio je istaknuti franjevac i prosvjetitelj, pjesnik, putopisac i etnograf. Tokom života zauzeo se za kulturno uzdizanje Bosne i Hercegovine, podstičući otvaranje štamparija, biblioteka, kulturnih društava, narodnih čitaonica i muzeja. Posebno se angažovao na području književnosti, pa je tako pokrenuo prvu pučku (interkonfesionalnu) školu u Bosni i Hercegovini, prvi časopis na ovim prostorima- „Bosanski prijatelj“.

E.M.